Volvo – en resa framåt och bakåt i tiden

Volvo – en resa framåt och bakåt i tiden

För att få inblick i andra organisationer och få kunskap om olika teknologier, arbetsätt eller annat som kan hjälpa oss i vår framtida roll på GKN gör vi under Traineeåret ett antal extern studiebesök. Ett utav dessa besök har vi gjort på Volvo Cars i Torslanda där syftet var att se deras serieproduktion i höga volymer samt hur de arbetar med deras nya kärnvärde design.

Volvo Cars är en personbilstillverkare som grundades år 1927 och som ingick i den svenska Volvokoncernen fram till år 1999 då amerikanska Ford köpte upp tillverkningen av personbilar. Sedan år 2010 ägs Volvo cars av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group. I Torslanda ligger huvudkontoret för Volvo Cars, monteringsfabriken Torslandaverken, större delen av utvecklingsavdelningen, krocktestcenter samt flera andra viktiga avdelningar.

För att uppfylla syftet med besöket startade vi med att åka ”blå tåget” som tog oss genom deras fabrik där vi fick följa det lagrade råmaterialet på ”rulle” ända till slutlinan där de färdiga bilarna startas för första gången. Vi var alla otroligt imponerade av hur verkstäderna var uppbyggda med många automatiserade robotar och väl utvecklade linor. Vi avslutade besöket med att träffa en chef på design som beskrev hur Volvo Cars arbetar med design och hur viktigt det har blivit för att överleva inom bilindustrin. Han visade via bilder, på deras nya konceptbil Concept Coupé, hur Volvo jobbar framåt i tiden med design med samtidigt bakåt. Concept Coupé är nämligen en futuristisk drömbil samtidigt som den har rötter i 60-talet då det var ikonbilen P1800 som stod modell för designteamet som fick i uppdrag att designa konceptbilen.

Här ser ni oss Traineer tillsammans med Volvo cars nya konceptbil som lanserades i Frankfurt för drygt 2 månader sedan.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.