Övervakningssamhället strikes again

Övervakningssamhället strikes again

Ni har säkert tänkt på hur övervakade vi är i vårt samhälle idag. På bussen, på torget eller på flygplatsen har du allt som oftast en kamera som ser varje steg du tar. Men det är inte bara övervakningen av oss människor som har ökat utan även av vår teknik.

Ni som har följt det mystiska försvinnandet av Malaysia Airlines Flight 370 den 8 mars, har säkert hört att man mottagit signaler från flygplanets motorer efter att det försvann från radarn. De visade att flygplanet fortsatt att flyga under ett flertal timmar. Flygplanet var av typ Boeing 777-200ER med Rolls-Royce Trent 800-motorer under vingarna. Dessa motorer övervakas konstant genom att de skickar ut data om dess aktuella hälsa till datorer och personal på marken. Rolls-Royce kallar systemet för Engine Health Management (EHM). Med detta system har de koll på tusentals motorers hälsa med hjälp av sensorer ombord på flygplanen. En Trent-motor kan enligt Rolls-Royce innehålla upp till 25 sensorer som mäter olika kritiska motordata såsom temperaturer, tryck, hastigheter, flöden och vibrationer.

Här ser man vad sensorerna typiskt mäter i en motor.

EHM är en pro-aktiv teknik som ska förutspå om något är på väg att gå fel och kan därför förhindra det innan det har möjligheten att utvecklas till ett riktigt problem. Detta möjliggör att kontrollera behovet av underhåll av motorn. Tack vare detta kan man spara massor av pengar för att slippa kostliga och kritiska haverier, men också för att kunna planera in underhållet mer effektivt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.