Jens Fagerberg

Jens Fagerberg

Jens Fagerberg – Lokal trainee

Civilingenjör Farkostteknik, Flyg- och Rymdteknik.
Kungliga Tekniska Högskolan

Hej!

Jag heter Jens Fagerberg och är född 1994 i Skövde där jag växte upp med mina två bröder. Jag har under min uppväxt alltid varit sportintresserad och har testat på de flesta sporter, men det jag verkligen fastnade för var amerikansk fotboll vilket jag spelade under nästan hela min tonårstid. På samma sätt har min väg till universitetet tagit flera vändningar. Initialt var tanken att läsa spelutveckling på gymnasiet men de planerna lades i malpåse och slutligen hamnade jag på vård och omsorgsprogrammet.

Jag har alltid varit väldigt flygintresserad och efter gymnasiet läste jag ett tekniskt basår i Skövde medan jag försökte klura ut vad jag vill läsa därefter. Under tiden tog jag segelflygcertifikat och det var egentligen då jag insåg att jag kunde och ville läsa en teknisk utbildning, mot just flygteknik. Jag fick därefter komplettera basåret med mer matematik på Komvux och samtidigt jobbade jag med ensamkommande ungdomar innan jag 2015 kunde ansöka till Farkostteknik på KTH.

Flyttlasset gick således till Stockholm där de nästkommande fem åren skulle komma bli några av de bästa i mitt liv. Förutom att man träffade vänner för livet så fanns även möjligheterna att engagera sig i föreningar samt åka på utbytesstudier. Inför det fjärde året valde jag att läsa mastersprogrammet i Flyg- och Rymdteknik med inriktning flygteknik och det valet stärkte mitt intresse för flygteknik ytterligare då man fick läsa mer profilerade kurser. På våren 2019 studerade jag på ISAE-SUPAERO i Toulouse, vilket är platsen för Airbus huvudkontor och en av de mest centrala platserna för flygindustrin i Europa. Utbytesterminen var det absolut bästa upplevelsen med studierna och jag rekommenderar alla att ta samma chans eftersom det är utvecklande både professionellt och på ett personligt plan.

Väl hemkommen väntade ett sommarjobb på GKN där jag jobbade med FEM-analys på munstycket till Ariane-raketen. Bilden av GKN som ett företag där man tillåts växa, utvecklas och arbeta med flygmotorer fick mig till att söka Traineeprogrammet vilket är ett beslut jag inte ångrar en sekund.