Maria Östman

Maria Östman

Maria Östman – Lokal trainee

 M.Sc. inom Kvalitet och verksamhetsutveckling och B.Sc. inom Design och produktutveckling, Chalmers tekniska högskola

Jag heter Maria och jag bor i Göteborg men kommer ursprungligen från Örnsköldsvik som ligger i natursköna Höga Kusten. Min väg till GKNs trainee program har varit en lång och krokig väg fylld med äventyr. Efter gymnasiet, där jag studerade på samhällsvetenskaplig linje, hade jag inget annat mål än att bege mig ut i världen. Första anhalt var Washington D.C. där jag jobbade som Au Pair under ett år. Så fort jag landade på svensk mark igen så hade ett nytt mål uppenbarat sig – jag ville bli ingenjör!

För att kunna uppnå ingenjörsdrömmen krävdes ett tekniskt basår vid Umeå universitet. Men jag var fortfarande inte mättad av den där stora världen utanför Sverige och bestämde mig för att bege mig ut på nya äventyr. De två nästkommande åren spenderades med att jobba och resa. Efter fyra sabbatsår var det ändå dags för mig att slå mig till ro. Flyttlasset gick till Göteborg där jag skrev in mig på Designingenjörslinjen på Chalmers tekniska högskola. Efter tre händelserika år med studentförening, ny stad och nya vänner kände jag ännu en gång längtan ut i världen. Jag fick fortsatt jobb där jag hade skrivit mitt examensarbete inom additiv tillverkning, vilket ledde till sex månader inom teknisk dokumentation följt av fyra månader i galna Indien.

Det som lockat mig mest med ingenjörsyrket har alltid varit kopplingen mellan teknik och människa därför kände jag att en master inom Kvalitet och verksamhetsutveckling var ett givet val. Ett beslut som jag inte ångrat en sekund eftersom det blev min inkörningsport till GKN där jag gjorde mitt examensarbete våren 2017 inom verksamhetsutveckling. Från dag ett kände jag mig som hemma, alla trevliga och hjälpsamma personer här gjorde att det blev ett naturligt steg att söka GKNs trainee program.

Jag ser fram emot ett lärorikt år där jag hoppas få träffa många inspirerande människor och mitt mål är att vara nyfiken mot allt, skapa nya kontakter och fortsätta ha väldigt roligt. Och vem vet, kanske får jag ännu en gång erfara vad världen har att erbjuda.