Amanda Dalstam

Amanda Dalstam

Amanda Dalstam – Lokal trainee

MSc. Produktionsutveckling & BSc. Maskinteknik, Chalmers Tekniska Högskola

Mitt namn är Amanda Dalstam och är uppvuxen i lilla Töreboda, beläget utmed Göta Kanal. När jag var riktigt liten drömde jag varken om att bli prinsessa eller popstjärna utan jag ville bli stridspilot. Även om den barndomsdrömmen dog ut har jag haft kvar ett starkt teknikintresse, så när jag skulle välja gymnasielinje var det ett enkelt beslut. Efter tre år på teknisk linje kände jag att jag inte fått nog, jag valde därför att vinka hejdå till barndomshemmet och styra flyttlasset mot Göteborg.

Jag fortsatte mina studier på Chalmers tekniska högskola där jag läste Maskinteknik. Även om jag trivdes som fisken i vattnet på Chalmers och i Göteborg kände jag mig rastlös och efter min kandidatexamen valde jag att ge mig ut i världen på ett utbytesår. Ett av mina stora intressen är att resa så jag passade på att välja en kontinent som jag aldrig besökt och flyttade till den amerikanska västkusten.

Seattle blev mitt nya hem och jag gjorde första året av min masterutbildning på University of Washington. Det var helt klart ett av de bästa besluten jag tagit även om plugget där gick i rasande tempo. Jag fick även möjligheten av forska inom Advanced Analytics och knackade kod tills ögonen blev fyrkantiga. Det var självklart en lärorik erfarenhet, men också något som gav upphov till mitt stora intresse för digitalisering och Industrie 4.0. Detta djupdök jag senare i genom mitt exjobb där tekniska lösningar och organisatoriska strukturer sammanflätades för att kunna skapa en implementeringsstrategi för en virtuell fabrik.

Även om jag aldrig blev stridspilot så var just den drömmen som ledde till mig till GKN Aerospace och traineeprogrammet vilket jag är väldigt glad för. Jag tycker att ingenjörsrollen är spännande för att det inte bara handlar om teknik utan lika mycket om människor som tillsammans kan lösa problem. Jag ser fram emot det kommande 18 månaderna som trainee och jag hoppas möta många spännande utmaningar och inspirerande människor på vägen. Jag hoppas att vi tillsammans kan hitta sätt som gör att vi kan jobba smartare utan att jobba hårdare.