Sofie Helmersson

Sofie Helmersson

IMG_1296

Civilingenjör Maskinteknik med master inom Fordonsteknik
Chalmers Tekniska Högskola

Hösten 1989 föddes jag i Lilla Paris (aka Vänersborg). Uppväxten präglades av musik och ett teknikintresse som på gymnasiet resulterade i Naturprogrammet med inriktning mot musik. Många timmar spenderades vid pianot, med tvärflöjten i händerna eller med en trumma i handen i sambaorkestern Sereia. Drömmen om att bli konsertpianist övergick med tiden till att bli ingenjör. Efter gymnasiet jobbade jag extra på olika företag i regionen och efter knappt ett år blev valet av framtida yrke än mer tydligt. Jag sökte då in till Maskinteknik på Chalmers.

De första tre åren på Chalmers gick fort och valet kom upp, var det bilar eller produktionsteknik jag ville jobba med i framtiden? Efter många om och men blev Automotive Engineering mitt val av master. Studiemotivationen började ge vika och resulterade i 1,5 års studieuppehåll med arbete på Volvo Lastvagnar i Göteborg. Med nya erfarenheter och en återfunnen studiemotivation avslutade jag min civilingenjörsexamen med ett exjobb på Volvo Cars Safety Centre med utveckling av bakåtvända bilbarnstolar (kuriosa: inspirationen till första bakåtvända bilbarnstolen kommer ursprungligen från hur astronauter sitter fastspända vid uppskjutning).

Som uppvuxen i regionen har GKN (på den tiden Volvo Aero) alltid lockat som ett högteknologiskt företag i framkant av teknikutvecklingen inom flera olika områden. Att få möjligheten att lära känna företaget och få ett brett kontaktnät var för mig den främsta anledningen till att söka till traineeprogrammet och en plats i ett traineeprogram kändes redan tidigt som det optimala sättet att starta karriären på. Här sitter jag nu, i en för mig helt ny värld med stora utmaningar och ser fram emot ett lärorikt och roligt år som trainee!

Mitt privata jag umgås helst med familj och vänner, under sommartid i en sommarstuga och på vintrarna där snön finns åkandes skidor på tvären eller längden. Som nybliven Trollhättebo (vilket kan vara lite känsligt som infödd Vänersborgare) håller jag alla tummar för en snörik vinter med mycket skidåkning i närområdet. Men vem vet, om snön lyser med sin frånvaro kanske ni får se mig på rullskidor i ren trots!