Rebecka Svensson

Rebecka Svensson

Rebecka Svensson – Lokal Trainee

Civilingenjör Rymdteknik, Rymd-och Atmosfärsfysik
Luleå Tekniska Universitet

Hej!


Mitt namn är Rebecka Svensson, född 1995 och uppväxt strax utanför vackra Göteborg, i Gråbo. På grund av ett tidigt musikintresse gick jag i musikklass på högstadiet och idag spelar jag ännu saxofon, gitarr och gillar givetvis att sjunga (även om det inte låter lika bra). När jag tillslut funnit mitt kall så flyttade jag norrut för att gå tekniskt basår och sedan plugga rymdteknik. Det innebar 2.5 år i Luleå och sedan master i atmosfär- och rymdfysik i Kiruna.

Det var en spännande tid och samtidigt som Kiruna inte är den stad som det händer mest i, så är i alla fall naturen runt om fantastisk! Jag spenderade 1.5 år i Kiruna, men när jag tröttnat för mycket på mörkret så bestämde jag mig för att ta min sista hösttermin i Prag. Förutom utomlandsstudier så hann jag även med att engagera mig i många olika föreningar under studietiden, besöka ESA (ESTEC) och vara med i ett projekt där vi utvecklade en 1U CubeSat.

När jag kom tillbaks till Sverige våren 2021 var det dags att skriva examensarbete. Det gjorde jag med Chalmers Tekniska Högskola och rymdobservatoriet i Onsala och skrev om exoplaneter. Det blev det roligaste jag gjorde under studietiden inte bara för att ämnet var sjukt intressant, men jag hade extremt inspirerande handledare och det var sjukt coolt att få spendera så mycket tid med dem på observatoriet.

Jag var väldigt vilsen när studierna var slut och det var dags att söka jobb. Jag hade sedan tidigare bestämt att jag skulle doktorera, men jag kände inte längre att det tilltalade mig på samma sätt. Jag visste egentligen inte vad jag ville jobba med men jag kände till GKN’s traineeprogram då många från tidigare år har läst programmet samt att jag har släkt i Trollhättan. Jag tyckte det kändes som en bra start på karriären att få testa på många olika saker och hitta vad jag tycker är kul, och mindre kul. Jag visste att konkurrensen skulle vara hård så jag la många timmar med att maxa min ansökan. I efterhand är jag väldigt nöjd att jag gjorde det, det behövdes.