Claire Karlsson

Claire Karlsson

Civilingenjör Internationell Materialteknik (EEIGM)
Luleå Tekniska Universitet

 

Jag föddes våren 1986 och är uppvuxen på landsbygden utanför Sävsjö i underbara Småland tillsammans med mina föräldrar och två yngre syskon. Numera bor jag i Trollhättan. Efter jag tog studenten 2005 kände jag att jag var skoltrött och bestämde mig för att ta ett års studieuppehåll. På gymnasiet var ingenjörsämnena matte och fysik mina favoritämnen och jag kände att civilingenjör vore rätt för mig. Dessutom är jag språkintresserad, så den perfekta utbildningen för mig skulle vara en civilingenjörsutbildning där man också läser språk. En sådan utbildning hittade jag i Internationell Materialteknik på Luleå Tekniska Universitet (LTU).

Jag sökte och kom in på LTU hösten 2006, och då var det bara att packa alla väskor, svänga förbi IKEA och bege sig norrut. Efter två intensiva år i Luleå och diverse engagemang inom studentvärlden var det dags att åka på utbytesstudier till École Européenne d’Ingénieurs en Génie des Matériaux (EEIGM) i Nancy i Frankrike. Utbytesstudierna var på tre terminer och ingår i utbildningen, vilket innebär att hela klassen åker ner i årskurs tre och att man efter avslutade studier får en svensk och en fransk civilingenjörsexamen. Efter tre terminer i Nancy finns också möjlighet att fullfölja de resterande tre terminerna i Barcelona i Spanien eller i Saarbruken i Tyskland, och på så vis få ytterligare en examen (en spansk eller tysk).

Efter tre terminer i Nancy åkte jag tillbaka till Luleå. I år fem läste jag en projektkurs i samarbete med Volvo Aero, där jag undersökte påverkan av svetsning av olika titanlegeringar. Examensarbetet gjorde jag på ABB Corporate Research Center i Schweiz där jag jobbade med att hitta ett nytt kompositmaterial till en komponent som de använder i gasisolerade ställverk.

Efter att examensarbetet var klart insåg jag att det var dags att bli vuxen och söka jobb. Under större delen av min studietid har jag varit intresserad av traineeprogrammen då jag tycker det är ett bra sätt för nyutexaminerade studenter att komma in i företaget och industrin. Med ett intresse för material som vistas i extrema miljöer samt ett flygintresse gjorde att jag skickade iväg en ansökan till GKN Aerospace Swedens traineeprogram.

På fritiden tycker jag om att träna i olika former. Tidigare har jag spelat innebandy och fotboll, men på senare tid ägnar jag mig åt Lacrosse. Annars ägnar jag mig gärna åt andra former av gruppträning som t ex spinning. På vintern tycker jag om att åka skidor, gärna utför, men har även börjat åka på längden och skulle i framtiden vilja åka Vasaloppet. Jag tycker också om att umgås med nära och kära, och en myskväll med god mat och en bra film är inte heller helt fel!

2 svar på ”Claire Karlsson

  1. Hej Claire!
    Kul att följa dig på bloggen! Hoppas Trollhättan tar hand om dig, akta dig för maneter 😉 I Lule går det sakta men säkert mot vinter och kvällen står för sushi och eventuellt bowling =)
    Sätt dig på strandgatan och ta dig en kaffe åt Lisa.
    Hare gôtt!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.