Marin Lazarov

Marin Lazarov

Marin_bild2

Flygingenjör med inriktning mot
konstruktion och underhåll
Mälardalens högskola

 

Jag är född 1988 och uppvuxen i Stockholm. Under hela uppväxten var jag fascinerad av tekniska prylar och skruvade ofta isär mina apparaturer för att tillgodose min nyfikenhet. Först ville jag bli uppfinnare men efter min första flygtur visste jag vad jag ville arbeta med när jag blev stor. Vilket när man kunde sätta ord på det visade sig vara flygingenjör.

När det blev dags för gymnasiet bestämde jag mig för att följa min dröm och flyttade till Västerås där jag läste på Aviation College of Sweden. Vilket var ett yrkesvägledande naturvetenskapligt program med inriktning mot flygteknik. Utöver glädjen att ha tagit studenten fick jag även ett part-66 certifikat för luftfartsunderhåll kategori A.

När kallelsen till mönstringen damp ner i brevlådan var det självklart att jag skulle utföra min värnplikt inom flygvapnet. Jag blev antagen som flygmekaniker och gruppbefäl på Norrbottens kungliga flygflottilj. Förutom kallt väder, skidor och extrem överlevnad var det skönt att värma sig vid en varm RM12 motor från en JAS 39 Gripen. Under värnplikten passade jag på att ta dykarcertifikat samt vara aktiv inom värnpliktsrådet.

Efter muck fortsatte min resa och jag flyttade åter till Västerås för att läsa till flygingenjör på Mälardalens högskola. Jag inriktade mig mot konstruktion och underhåll. Examensarbetet skrev jag på Volvo Aero där jag utvärderade huruvida manualverken vilka berör JAS 39 Gripens EBK upplevs och efterlevs ute på flygflottiljerna.

Kort därefter började jag arbete på Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång som utvecklingsingenjör/Konstruktör med ” Siemens gas turbine package”. Trots att jag trivdes med mitt arbete där längtade jag tillbaka till flygvärlden och sökte därför till trainee på samma arbetsplats som jag skrivit examensarbete på men nu mer under namnet GKN Aerospace Engine Systems.

På fritiden tränar jag och umgås med vänner och familj och förutom att se fram emot en lärorik trainee period ser jag också fram till den dag jag tar mitt egna flygcertifikat.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.