Martin Rembeck

Martin Rembeck

Civilingenjör Maskinteknik med master inom Applied Mechanics
Chalmers Tekniska Högskola

 

För 27 år sedan föddes jag på Östra sjukhuset i Göteborg, men merparten av min uppväxt har jag bott i Alingsås – den så kallade potatisstaden. Där gick jag också ut gymnasiet från den tekniska inriktningen efter att ha hunnit med ett high school-år i San Antonio, en härlig stad i södra Texas. Det var ett kravlöst år som passade perfekt i tiden för en skoltrött grabb som mig. Året i USA innebar inte bara att jag kom hem med en Cow Boy-hatt på huvudet och en ”Don’t mess with Texas” t-shirt, jag insåg även att resa är kul.

Sedan jag fick äran att ta på mig studentmössan har jag tagit alla tillfällen i akt att ta mig ut på ett härligt äventyr. Resor måste ju finansieras på något vis och mestadels har jag löst det genom jobb på Lerum Energi och Arla Foods. Under studietiden har jag sommarjobbat på TA Hydronics och GVA Consultants. På TA Hydronics löste jag logistikproblem på internationella distributionsavdelningen och på GVA Consultants tog jag fram en accelerationsrapport för en FPSO, vilket är ett förankrat skepp för på- och avlastning av olja ute till havs. Det var min första prövning som (4e års) ingenjör och var verkligen en utmaning.  Hur som helst, var höjdpunkter under denna transitionstid av mitt liv en resa till Singapore med tåg och buss och en cykelsemester mellan Göteborg och Sicilien.

2007 började ett nytt kapitel av mitt liv – jag kom in på Chalmers maskintekniska utbildning. Varför jag valde den inriktning var tack vare att det blev krona istället för klave överst på myntet porträtterandes av vår käre konung.  Jag avslutade i alla fall på samma spår, fast nu med mer beslutsamhet än tidigare, genom att läsa mastern Applied Mechanics. Examensarbetet gjorde jag på Volvo Aero India i Bangalore, där jag och en kollega simulerade sprickpropagering för att ta fram vissa materialparametrar. Efter nästan sju månader i Indien hann jag uppleva (och påverkas) en hel del av deras kultur. Det är verkligen en ynnest att ha fått vara där och lära av hur de jobbar och lever.  Jag måste också kasta en stor eloge till VAC som gav mig den här möjligheten. Under tiden i Indien dök naturligtvis tanken om traineetjänst upp och efter en blixtvisit i Sverige för assesmentdagarna stod det klart – jag fick det!

När jag inte jobbat eller pluggat har jag spelat ”högklassig” fotboll i Alingsås IF.  Jag har försökt att vara aktiv i klubben under hela studietiden trots pendlingen mellan Alingsås och Göteborg. Det är först nu när jag bor i Göteborg och jobbar i Trollhättan (och efter en olycka i Indien) som jag inser att jag kanske måste lägga ”karriären” på hyllan ett tag framöver. Nu försöker jag hitta andra intressen och har gett mig in på att renovera ett par klassiska 50-tals fåtöljer. Ett mycket spännande projekt.

2 svar på ”Martin Rembeck

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.