Fredrik Arnesson

Fredrik Arnesson

Master i produktionssystem med inriktning mot produktionsutveckling och ledning
Jönköpings Tekniska Högskola

 

Jag är född 1985 och uppvuxen i det lilla samhället Lindås, strax utanför Emmaboda i natursköna Småland. Efter mina naturvetenskapliga gymnasiestudier funderade jag mycket över vad jag ville syssla med. Jag var fast bestämd om att jag ville fortsätta studera, men jag visste inte riktigt vad. Samtidigt kände jag att en viss studietrötthet hade smugit sig på. Därför bestämde jag mig för att ägna mig åt ett av mina stora intressen, nämligen musik. Efter ett år fullt med musik på Högalids folkhögskola så hade i alla fall studietröttheten försvunnit, men jag visste fortfarande inte vad jag ville studera. Jag läste därför lite strökurser och under hösten 2005 fick jag även anställning på Xylem (f.d. ITT Flygt) där jag hade sommarjobbat några somrar tidigare.

Under tiden på Xylem så fick jag jobba på en produktionslina där avancerad robot- och maskinteknik var kombinerat med manuella operationer. Systemet var i många avseenden mycket komplext och det var verkligen intressant att lära sig systemet mer ingående. Det var nu det började komma upp för mig, att det är maskinteknik och i synnerhet produktionsteknik som jag är intresserad av. Efter min ”uppenbarelse” dröjde det inte länge innan jag gick till min chef och önskade om studieledigt.

Hösten 2007 började jag sedermera studera maskinteknik med inriktning produktionsutveckling på Växjö universitet (nuvarande Linnéuniversitetet). Utbildningen gav mig en stor portion av praktiska och teoretiska kunskaper i allt vad gäller de ”hårda” maskintekniska områdena. Efter tre år och en högskoleingenjörsexamen rikare kände jag dock att jag ville ha mer, och speciellt mer kunskaper inom produktionsutveckling och ledning, d.v.s. de lite mer ”mjuka” maskintekniska områdena. Jag kollade över de olika skolornas programutbud och fastnade sedan för masterprogrammet Produktionssystem med inriktning mot produktionsutveckling och ledning som hölls på Jönköpings Tekniska Högskola. Programmet motsvarade mina förväntningar och jag känner nu att jag har erhållit en solid och bra kompetensbas inom produktionsområdet.

Under slutet av studierna så var det inte bara fullt fokus på examensarbetet, utan det var även dags att söka jobb. Med en djuprotad miljöådra och en förkärlek till avancerad teknik så var det självklart för mig att skicka iväg en ansökan till GKN Aerospace Swedens traineeprogram. Flygindustrin står inför rejäla utmaningar, speciellt vad gäller de miljörelaterade. Samtidigt så är det svårt (i alla fall för mig) att tänka sig en värld utan flygplan. GKN Aerospace Sweden jobbar, enligt mig, därmed med framtidsprodukter, där jag har stor möjlighet att påverka produkternas miljöinverkan.

I skrivandets stund är jag inne på min andra utav tre verkstadspraktikveckor. Det är riktigt kul att få känna på pulsen ute i verkstäderna och man märker att det finns så otroligt mycket att lära sig. Personalen är verkligen skickliga på det dem gör och man märker att det finns en stor laddning yrkesstolthet bland operatörerna. Nu i början av verkstadspraktiken har jag varit med i produktionen i det omfattande IAF2-projektet där syftet är att gå från en helgjuten produkt till en fabricerad produkt, bl.a. för att göra produkten lättare och sänka produktens totalkostnad. Det är i just fabrikationsavdelningen som är tänkt att min framtida placering ska bli.

Vid sidan av jobbet så försöker jag att motionera så mycket som möjligt. Jag har ett stort intresse för fotboll och pendlar faktiskt då och då ändå från Göteborg ner till Emmaboda där min moderklubb Lindås BK huserar i division 4 sydöstra Småland. Tanken är dock att jag ska försöka hitta en klubb i Göteborgsområdet lagom till att nästa försäsong börjar. Utöver regelbunden motion så är några andra stora intressen musik och film. Hemma i lägenheten i Göteborg sjunger jag och spelar gitarr. Ibland händer det dock att jag spelar och sjunger på kyrkliga tillställningar eller som trubadur på fester och pubbar.

Ett svar på ”Fredrik Arnesson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.