Maria Ludvigsson
Civilingenjör Maskinteknik med Master inom Produktion
Chalmers Tekniska Högskola
Jag växte upp i en liten ort i anslutning till Västerås. Här fanns det goda möjligheter till idrott och jag har hållit på med det mesta, från konståkning och friidrott till bandy och fotboll. Förutom idrotten var matte det bästa ämnet jag visste i grundskolan. Redan då ville jag utbilda mig inom ett område med mycket matematik, och att bli ingenjör var alltid ett självklart alternativ. Jag läste därefter Naturvetenskapliga linjen på Rudbeckianska gymnasiet i centrala Västerås (kuriosa: Sveriges första gymnasium).
Göteborg och Chalmers var dit jag sökte mig för att plugga vidare till civilingenjör. Det steget var naturligt, som jag tidigare nämnt, eftersom jag tyckte om alla de naturvetenskapliga ämnena. Däremot var jag inte helt säker på vilken inrikting jag skulle välja men bestämde mig för att ”Kemiteknik, det ska bli Min grej!”. Dessvärre var jag och labbar inte helt kompatibla. Det jag minns framförallt, förutom Schrödingers låda, är att droppars storlek är svårt att få till. Jag bytte således efter ett år och tänkte ”Maskinteknik, Det är Min grej!”. Och så var det. Jag fullgjorde min utbildning på Maskinteknik på Chalmers med inriktning mot Produktion under de två mastersåren.
Min högskoletid var fantastisk där jag mötte många kreativa och drivna människor som fortfarande inspirerar mig. Jag var själv med i flera projekt under årens gång däribland drivandet av ett mentorskapsprogram mellan näringsliv och studenter, jag var med i Chalmers Formula Student, och hann också med ett halvår i Frankrike. Exjobbet gjorde en kollega och jag på Volvo Personvagnar inom Produktionssimulering. Ett bra avslut på fantastiska år på Chalmers.
Om du som läser fortfarande studerar rekomenderar jag dig starkt att göra ett projekt som Formula Student eller liknande. Du får chans att lära dig jobba i grupp på en nivå som oftast inte nås i skolan och samtidigt utmanas du att utöva din tekniska kompetens praktiskt. I och med detta höjer du ditt självförtroende inom det tekniska området och det är, tro mig, guld värt.
Valet att söka traineeprogrammet här på GKN Aerospace var givet. Flygbranschen kändes klart spännande och programmets utförande professionellt med hög standard. Möjligheten att få göra en tre månaders utlandspraktik lockade. Ytterligare en anledning är att all tillverkning som sker här på GKN i Trollhättan har krav på yttersta kvalitet, i extraordinära material, med otroligt små toleranser – det är häftigt! Med min bakgrund inom produktion går det inte att bli annat än entusiastisk!