Malin Rådberg

Malin Rådberg

portrattbild

 

 

Civilingenjör i Maskinteknik med master inom materialteknik vid Karlstads Universitet. 

 

 

 

Våren 1991 föddes jag i Trollhättan. Jag växte upp i Halvorstorps utkant bara ett stenkast från åker och skog, vilket har skapat och livnärt intresset för naturen. Tonåren spenderades bland annat med att träna fotboll, gymnastik och konståkning, alla tre samtidigt under en period. Efter att ha avslutat det naturvetenskapliga programmet på Nils Ericsongymnasiet drog jag uppåt till de Värmländska skogarna. Första året i Karlstad blev ett ”sabbatsår” då jag endast studerade fristående kurser jag tyckte var roliga. Då jag har en passion och en naturlig fallenhet för språk resulterade detta år i kinesiska- och arabiskastudier på 150 % studietakt (termen sabbatsår kan diskuteras).

Då detta år var tillända hade jag landat i yrkesvalet civilingenjör och hoppade på utbildningen vid Karlstad universitet hösten 2011. Med tiden kom insikten att maskinteknik var rätt inriktning för mig och masterinriktningen blev materialteknik. Tidigt gick jag med i en studentkör vid namn Söt Likör där jag förblev aktiv under hela min studietid, under ett år som ordförande för föreningen. Där var jag med om otaliga och oförglömliga konserter, uppträdanden, övningspass och sammankomster.

Språk, andra kulturer och resor har alltid varit ett brinnande intresse och jag passade på att utnyttja möjligheterna att åka utomlands via universitet. Sommaren 2013 bar det iväg på en sommarkurs till Nanjing, Kina, där jag för första gången fick praktisera språket och leva i kulturen jag på avstånd blivit förälskad i. Som tur var tyckte jag att Kina var precis lika häftigt och fascinerande som jag föreställt mig och jag bestämde mig för att åka tillbaka på utbytestermin våren 2014, den här gången till Hongkong. Hongkong var om möjligt ännu coolare och jag knöt kontakter med andra studenter över hela världen. Kina har väckt ett sug i mig och jag kommer definitivt tillbaka.

Universitetsstudierna avslutades våren 2016 med ett examensarbete inom laserskärning på GKN Aerospace Engine Systems i Trollhättan. Under examensarbetet fick jag höra talas om traineeprogramet, vilket lät superhäftigt. Jag fick till min lycka en plats i IGP (International Graduate Program). Efter 6 månader i Trollhättan ska jag under cirka 4,5 år jobba på fyra olika GKN-siter inom olika divisioner i totalt fyra olika länder. Med andra ord: mitt drömjobb!

Nu är jag är nyligen hemflyttad till Trollhättan igen och galet taggad på de kommande åren!