FAQ

FAQ

– GKN –

Vad gör GKN Aerospace?
GKN Aerospace tillverkar motorkomponenter, flygplansstrukturer, kabinfönster, kablage och mycket mer till många av världens flygplan. Ett stort fokus ligger på forskning om produktion av flygkonstruktioner och motorkomponenter i metall och komposit. Vi var bland de första som implementerade lättviktsmaterial som termoplastkompositer och fibermetallaminat i flygplanskomponenter för 30 år sedan och uppnådde jämförande viktbesparingar på cirka 25% för större passagerarflygplan. 

 

Vad gör GKN Aerospace i Trollhättan?
GKN Aerospace Sweden utvecklar och tillverkar komponenter till flygplansmotorer, stationära gasturbiner och raketmotorer. Vi utför även underhåll (service, översyn och reparation) på civila och millitära flygmotorer (RM12-motorer till JAS 39 Gripen) men även stationära gasturbiner mot bland annat olje- och gasindustrin. Utöver detta bedriver vi forskning mot till exempel framtida motorkoncept inom flertalet EU-projekt.

 

– Trainee –

 

Får man fast anställning efter traineetjänsten och vilken lön gäller?
Som trainee får man ett tillsvidarekontrakt från dag ett. Man får även en marknadsmässig lön.

 

Var kan man göra sin utlandspraktik?
GKN har just nu siter i över 13 länder, vilket ger stora möjligheter för val av utlandspraktiken. Se länken nedan där du kan titta på vår världskarta.
https://www.gknaerospace.com/en/about-gkn-aerospace/locations/

 

Var har traineerna varit tidigare år?
Som trainee har man mycket att säga till om, och vart man väljer att göra sin utlandspraktik hänger på vad man själv vill fokusera på under praktiken. Senaste åren har traineer varit i bland annat Bangalore – Indien, Hartford – Connecticut, Santa Ana – Kalifornien, Bristol – England och Munchen – Tyskland.

 

Vad händer efter traineeprogrammet?
När man blir antagen som trainee blir man även matchad mot en avdelning som blir ens hemavdelning. Vi tycker det är bra att man vet vad för slags roll som är tänkt efter traineeprogrammet. Det gör att man har chans att utforma sina praktikperioder i programmet på ett sådant sätt att man kan lära sig mycket om intilliggande organisationer och avdelningar, vilka man i sin framtida roll kanske kommer att ha mycket kontakt med. Trots att man redan har en tilltänkt roll på företaget är det inte hugget i sten, skulle tjänsten av någon anledning inte kännas bra kan man med stor möjlighet byta.

 

– Exjobb –

 

Finns det möjlighet att själv föreslå ett ämne att skriva examensarbete inom?
Om inget utav de examensarbeten som ligger ute under fliken Karriär passar ens profil och intresse, så går det absolut bra att skicka in ett förslag på ämne. HR-avdelningen undersöker sedan behov och möjlighet till att utföra arbetet och återkommer. Här på aerotrainees.se fyller vi hela tiden på med nya examensarbeten allt eftersom behov dyker upp.

 

Som exjobbare på GKN, kan jag på något sätt lära känna andra i liknande situation?
Traineegruppen brukar anordna exjobbsluncher där alla traineer och exjobbare är välkomna. Det är ett bra tillfälle att träffa andra exjobbare. Dessutom ordnar vi ibland after work på någon pub i Trollhättan där man kan äta och umgås i en mer avslappnad miljö utanför jobbet. Med andra ord kan man snabbt lära känna andra unga och nyanställda på GKN.

 

– Övrigt –

 

Jag har ansökt att få göra ett examensarbete på GKN i Trollhättan. Kan företaget hjälpa mig med boende?
GKN Aerospace Sweden äger inga lägenheter. Företaget har dock bra kontakter med lokala hyresbolag i Trollhättan dit man kan vända sig.

 

Hur är det att bo i Trollhättan? Vad kan man göra på fritiden?
Vi har traineer som kommer från andra orter i Sverige och trivs väldigt bra i Trollhättan. I Trollhättan finns alla större affärskedjor vad gäller mat, shopping och fritid. På fritiden kan man gå på bio, bowla, gå ut på en av stans pubbar eller uteställen, eller bara gå och ta en fika. På sommaren har flera fik och restauranger uteservering nere vid kanalen. Riktigt fint och mysigt! I juli månad är det också en festival i Trollhättan kallad “Fallens dagar”, som är riktigt populär. Vill man inte bo i Trollhättan finns det goda möjligheter att pendla från närliggande städer.

 

Vad finns det för fritidsverksamhet på GKN?
På GKN finns en fritidssektion som är öppen och gratis för både anställda och anhöriga. Där ges möjlighet till gym och sporthall.

 

För de anställda finns det även cirka 20 olika sektioner inom fritid och friskvård, exempelvis aktiesektionen, badmintonsektionen, cykel- och spinningsektionen, fotosektionen, innebandysektionen, jakt och viltvård, skidsektionen och många fler. Sektionerna anordnar olika aktiviteter, träningar och resor tillsammans. Är det något man saknar kan man även få bidrag till att starta upp en ny sektion om det finns intresse hos en grupp.

 

Har ni frågor ni inte finner svar på här, så kan ni kontakta oss på: aerotrainees@gknaerospace.com

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.