Vad tycker tidigare traineer?

Vad tycker tidigare traineer?

Fler än tre fjärdedelar av tidigare traineer hos GKN Aerospace Sweden (förr Volvo Aero) har valt att stanna inom företaget. Här kan du läsa om vad några av dem tycker om programmet, om vad de minns från tiden som trainee och vad de har för sysselsättning idag. Klicka på namnen om du är intresserad av deras personliga presentationer!

Christian Sihvo, Civilingenjör inom Rymdteknik med inriktning mot Flygteknik, Luleå Tekniska Högskola och Trainee 2014/2015
Ida Siggelkow, Civilingenjör inom Kemiteknik med inriktning mot Material, Uppsala Universitet och Trainee 2011/2012
Isabelle Andersson, Civilingenjör inom Teknisk design med master inom Advanced Engineering Materials, ChalmersTekniska Högskola och Trainee 2011/2012
Martin Carlsson, Civilingenjör inom Maskinteknik med master inom Applied Mechanics, Chalmers Tekniska Högskola och Trainee 2014/2015
Erik Johansson, Civilingenjör inom Industriell Ekonomi med inriktning mot Supply Chain Management, Karlstads Universitet och Trainee 2013/1014

Vad var det bästa med att vara trainee?
Christian: – Att få möjligheten att lära känna företaget på ett helt annat, och djupare, sätt än om man hade börjat arbeta som vanlig anställd direkt. Att känna sig välkommen oavsett var man var på företaget och hur personer från alla olika personer inom företaget tog emot oss med öppna armar och berättade om deras resa genom företaget.
Ida: – Det bästa för mig var alla personer man träffade och kontakter man skapade över olika funktioner på företaget. Jag tycker också det var bra att man har ett tydligt mål genom hela året via sin ”hemavdelning”.
Isabelle: – Möjligheten att få se och uppleva saker samt möta personer som man aldrig annars hade fått möjlighet till, både inom och utanför företaget.
Martin: – Möjligheten att få testa på nya arbetsuppgifter utanför mitt specialistområde.
Erik: – Att man fick se och lära så många olika funktioner på företaget. Kontaktnätet man skapar internt på företaget har också varit till riktigt stor hjälp, oavsett avdelning man hamnar på.
 
Vad tyckte du om traineeprogrammet?
Christian: – Jag tyckte traineeprogrammet var väldigt lärorikt, redan från start fick du ansvar för vilka avdelningar du skulle besöka under praktikveckorna, samt vilka studiebesök som skulle göras. Det var väldigt mycket som vi fick bestämma själva, vilket gjorde att varje traineeupplevelse blir vad man gör den till och unik ifrån år till år!
Ida: – Mycket bra! Bra blandning av praktik, studiebesök, tid för reflektion och personlig utveckling.
Isabelle: – Det var verkligen superkul! En utmanande men väldigt givande kick-start i arbetslivet som nybakad ingenjör.
Martin: – Ett jättebra sätt att lära känna verksamheten och företaget i stort.
Erik: – Traineeprogrammet är skapat för att man ska få en holistisk syn på företaget och ge traineen verktyg för att skapa sig en karriärväg på GKN. Jag upplever att traineeprogrammet fyller sitt mål väl.
 
Vilket är ditt bästa minne från traineeprogrammet?
Christian: – Mitt bästa minne ifrån min tid som trainee är den gemenskap vi hade inom traineegruppen, som även nu i efterhand lever kvar. Även nu i efterhand när vi alla arbetar på olika avdelningar, med olika arbetsuppgifter och projekt så finns det fortfarande alltid tid över att träffas och umgås både under och efter arbetstid.
Ida: – Det finns många bra minnen av alla möten med människor både inom och utanför företaget. Det var såklart riktigt häftigt att få chansen att testa flygsimulatorn för JAS 39 Gripen på SAAB i Linköping!
Isabelle: – Det är svårt att välja bara ett, finns många starka fina minnen som gjort bestående intryck, t.ex. alla de olika intressanta studiebesök vi gjorde hos företag runt om i Sverige och min utlandspraktik i Frankrike där jag bl.a. på nära håll fick se motorprov av en Vulcain 2-motor. Superhäftigt!
Martin: – Mitt bästa minne var för mig utlandspraktiken. Det är sällan man hinner uppleva så mycket under så kort tid!
Erik: – Oj, finns många att välja på! Vi skulle besöka crowdfundade rymdprogrammet Copenhagen Suborbitals och var övertygade om att vi hade kommit fel när vi möttes av ett rostigt plåtskjul. Det hade vi inte… Andra goa minnen är när jag och Malin hyr en bil utan fungerande GPS i rusningstrafik i vänstertrafikens London, eller när jag och mina amerikanska kollegor var på forsränning i West Virginia.
 
Vad jobbar du med idag?
Christian: – Idag arbetar jag med motortestutvärdering utav de bränsleturbiner som vi har utvecklat och skall snart börja serietillverka för det övre motorsteget i nästa generations europeiska rymdraket (Ariane 6). Det är en hel del dokumentation som skall skrivas och senare även en hel del data som skall utvärderas efter utfört motorprov för att verifiera att våra turbiner presterar som dom skall.
Ida: – Jag jobbar som metodtekniker inom kemiska processer.
Isabelle: – Jag jobbar som MAE (Materials Application Engineer) med olika typer av materialtekniska frågor och bedömningar relaterade till RM12-motorn, allt från skadeutredning till tillverkning av reservdelar. Jag är även gruppledare för både RM12-gruppen och för MAE-gruppen på materiallabbet.
Martin: – Idag arbetar jag som beräkningsingenjör på en avdelning som utvecklar rymdmunstycken, främst till Europeiska rymdraketer.
Erik: – Jag är projektledande logistikutvecklare. För tillfället leder jag ett team på sju personer där vi tillsammans utvärderar, utvecklar och förhoppningsvis testar nya styrprinciper (”trafikregler”) för produktion. Andra mindre uppdrag är att utvärdera hur stor yta och antal fixturer som behövs för att skapa ett bra flöde för en ny produkt, eller analysera var vi bör kunna skära ner på varulagret.
 
Vad är det bästa med ditt jobb?
Christian: – Att få möjligheten att vara med i slutfasen i ett så pass intressant projekt och redan från start få ett stort ansvar genom att ta hand om all testutvärdering.
Ida: – Blandningen mellan det praktiska arbetet ute i verkstäderna och det mer teoretiska arbetet på kontoret. Att få arbeta över hela företaget och se nästan hela produktsortimentet som vi har här.
Isabelle: – Det är väldigt varierat och spännande, man vet aldrig riktigt vad som dyker upp!
Martin: – Att jag tycker att det är roligt att gå dit en tidigt måndagsmorgon!
Erik: – Utmaningarna. Känslan som infinner sig när man lyckats klara av en utmaning. Jobbet hinner aldrig bli tråkigt eller lätt, för så fort du klarat av en utmaning så kommer det ett uppdrag som är lite svårare än det förra.
 
Varför ska andra söka till GKN Aerospace Swedens traineeprogram?
Christian: – Genom att delta i GKN Aerospace Swedens traineeprogram får man en fantastisk inblick i hur ett företag med stor mångfald, både vad gäller produkter och global närvaro, fungerar. Du får en stor förståelse för hur en så pass komplex bransch som rymd- och flygindustrin fungerar och ges möjligheten att på egen hand utforska och lära dig så mycket du vill om de områden som intresserar dig. Inom traineeprogrammet får du som trainee väldigt stort ansvar för din egna tid som trainee och det gäller då att passa på och ta chanser, då det är en möjlighet som öppnar dörrar som annars vanligtvis hålls stängda.
Ida: – Det är en mycket bra start på företaget och i arbetslivet där man både får lära känna företaget och sig själv.
Isabelle: – Det är en extremt högteknologisk och intressant bransch, traineeprogrammet har en lång tradition på företaget och är ett väl inarbetat koncept. Sen är det så klart väldigt kul också!
Martin: – Man får chansen att få en otroligt bra överblick för verksamheten. Detta både genom de kortare rotationer som man gör på olika avdelningar men kanske främst genom att man får chansen att träffa och prata med så många personer på olika positioner.
Erik: – Konkurrensen till programmet är tuff och antagningen ännu tuffare. Men lyckas man så får man jobba på ett företag som värdesätter och förvaltar din kompetens, och erbjuder enorma utvecklingsmöjligheter.

Ett svar på ”Vad tycker tidigare traineer?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.