Ida Siggelkow

Ida Siggelkow

Civilingenjör Kemiteknik med                     inriktning mot material                                     Uppsala Universitet

 

Jag föddes 1986 i Stenungsund men är uppvuxen i den lilla staden Vänersborg. Efter högstadiet var det dags att prova nått nytt och jag bestämde mig för att läsa naturvetenskap med marinbiologisk inriktning och flyttade därför tillbaka ut till kusten, denna gång till Lysekil. Under gymnasietiden kom jag på att kemi och matte var det jag skulle läsa vidare inom och kemiteknik kändes helt rätt.

Året efter gymnasiet läste jag in fysik B, som jag hade bytt bort mot en svetskurs, och jobbade som personlig assistent. När det var dags att söka in till högskolan bestämde jag mig för att söka till Uppsala Universitet och där utbildade jag mig till civilingenjör inom kemiteknik med inriktning mot material. I Uppsala valde jag även att läsa företagsekonomi och kurser inom kärnkraftsteknik. Under sommarloven fortsatte jag några år att jobba som personlig assistent men hann också prova på kassörsyrket på Konsum på sommarmetropolen Sollerön. Mitt examensarbete gjorde jag på Scania i Södertälje där jag analyserade olika materials egenskaper vid spaltkorrosion.

När det senare var dags att söka jobb var Volvo Aero ett självklart val. Mitt materialintresse gör att just flyg- och rymdindustrin med dess extrema materialförhållanden är väldigt intressant.  Då flera familjemedlemmar redan jobbat här hade jag lite koll på företaget och visste att Volvo Aero är en bra arbetsgivare. Traineeprogrammet passar mig och min nyfikenhet extra bra eftersom man får se så många olika delar och funktioner av företaget.

De första tre veckorna på Volvo Aero gjorde jag verkstadspraktik där jag var på tre olika avdelningar: termisk sprutning, rengöring och ytbehandling. Att få börja anställningen i verkstaden var perfekt för mig som lär mig mycket på att se saker göras praktiskt. Vi är nu igång med vår första praktikperiod där jag fått möjligheten att se samma operationer, men ifrån teknikernas synvinkel. Under traineeåret hoppas jag att få prova på att jobba inom bland annat inköp, på laboratoriet och verksamhetsutveckling. För mig är det här en fantastisk möjlighet att träffa intressant människor och lära sig nya spännande saker.

Efter jobbet är det träning som gäller, jag hänger en del på gymmet tillsammans med Simon, men jag kan också hittas tillsammans med Volvo Aeros joggingsektion ute i spåret. Under gymnasiet passade jag på att ta dykcertifikat, men utnyttjar det tyvärr allt för sällan nuförtiden. Favoritsysslorna är, utöver träning, att pyssla, baka och vara ute i naturen. Mina favoriter är mina syskonbarn, 6 och 3 år gamla. Efter att ha bort utomsocknes i nästan tio år flyttade jag tillbaka till Vänersborg veckan innan traineeprogrammet började och trivs bra i min gamla hemstad där hela familjen finns kvar.

Lite kuriosa: jag har fallenhet för rövarspråket och tycker det klingar extra vackert om det är långa ord med många konsonanter, tycker om spel som tar stor plats och lång tid och vill gärna lära mig att köra motorcross.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.