Merim Sakic

Merim Sakic

Merim Sakic – Lokal Trainee

Civilingenjör Kemiteknik, Hållbara Energisystem
Chalmers Tekniska Högskola

Tjenare,

Mitt namn är Merim Sakic, född 1997, och kommer från Karlskoga som ligger i varma och goa Värmland men min födelseort är Örebro (gnällbältet). Mitt teknikintresse startade redan som ung då jag blev tidigt hooked på TV-serier av Sci-Fi karaktär i kombination med att jag gillade att mecka med elektronik. Ett alternativt intresse jag utvecklade tidigt var cykling, där jag gillar att hitta ut i naturen med cykeln och utforska helt enkelt.

Bli inte överraskade men när det var tid för att välja gymnasieinriktning valde jag som teknikintresserad Teknikprogrammet och gick en blandad inriktning mellan programmering och natur i Örebro. Under min gymnasietid fick jag chansen att engagera mig i Marknadsrådet på min skola där vi helt enkelt planerade och utförde aktiviteter för grundskoleelever som exempelvis öppet hus vilket jag tyckte var extremt roligt. Jag fick även stå i kemilabbet och demonstrera för högstadieelever hur häftigt det var med kemi. Gymnasietiden gick snabbt och helt plötsligt skulle man välja sitt nästa steg. Då jag hade ett brinnande intresse för kemi och teknik så valde jag såklart Kemiteknik på Chalmers.

Väskorna packades och skeppades till Göteborg där man helt plötsligt stod på Götaplatsen för sin första dag på universitetet. Universitetsåren kom att bli bland dem bästa åren i mitt liv där man fick lära sig en hel del nytt, engagera sig i föreningar men även knyta vänskapsband för resten av livet. Dem första tre åren av universitetsstudier försvann snabbare än mina tre år på gymnasiet och då jag under studierna utvecklade ett intresse för termodynamik så blev mitt masterval Hållbara Energisystem (också på Chalmers). Under mastern fick jag läsa mer avancerade kurser inom transportprocesser samt termo och med en bakgrund inom Kemiteknik så tycker jag att jag var väl utrustad för alla utmaningar på mastern. Jag har alltid gillat att räkna på saker vilket har lett till att jag har läst många beräkningskurser såsom exempelvis CFD (en-/flerfas). Jag är även intresserad av kärnkraft vilket ledde till att jag läste en kurs inom ämnet och fick laborera med radioaktiva material (väldigt häftigt men även nervöst).

Helt plötsligt var 4,5 år över och det var tid att påbörja mitt examensarbete, oj tänkte jag. Via en professor fick jag reda på att GKN söker exjobbare så jag nappade. Tillsammans med en kamrat undersökte vi ett nytt motorkoncept, vilket var extremt roligt och då det inte riktigt fanns några riktlinjer så fick man bli väldigt kreativ och arbeta multidisciplinärt. Jag hade tidigare hört om GKN men under mitt examensarbete ökade mitt intresse för företaget samt branschen, och när jag såg att det fanns ett traineeprogram så visste jag att det var exakt det jag ville göra. Programmets utformning tycker jag passade mig bra då man får testa på olika områden inom branschen för att få chansen att hitta sitt kall, samtidigt som man får knyta nya och värdefulla kontakter. Jag skickade in min ansökan och blev antagen.

Mina största tips till dig som läser detta är att ta vara på alla chanser du blir erbjuden, livet består av många tillfälligheter och man vill inte missa någonting. Att vara öppen och nyfiken är två väldigt enkla men viktiga faktorer som kommer öppna många dörrar! Jag vet också att det är lätt att fastna framför TVn eller något annat, men om du verkligen brinner för någonting eller har några mål, arbeta alltid 100 % för att nå dem och glöm inte att ingenting är omöjligt! För att quota min gamla lärares visdomsord – ”Allt löser sig, det går dock snabbare om du arbetar på det”.