Hampus Olsson

Hampus Olsson

Hampus Olsson – lokal trainee

Civilingenjör Maskinteknik, Beräkningsmekanik
Lunds Universitet

Haj! (Skånska, jämför svenska – Hej!)

Som traineeprogrammets enda skåning ser jag det som mitt uppdrag att sprida skånskans vackra språkbruk och kärlek till Zoégas kaffe i årets traineegrupp. Jag föddes 1994 i den lilla kuststaden Ängelholm. En födelsedag fick jag en legomodell av rymdfärjan Columbia av min far och det var då mitt teknikintresse föddes. Universitetet lockade efter studenten och jag styrde därför kosan söderut till Lund. Efter ett inledande års studier i kemiteknik bestämde jag mig för att byta till maskinteknik och träffade mitt i prick! Livet som student i Lund passade mig också utmärkt och dygnets timmar tycktes aldrig räcka till för att delta i allt kul som pågick. På något sätt gick det ihop och jag hann med att organisera musikfestivaler och företagsevent, stå på scen i spex, äntligen hitta en sport jag var ”bra” på (bergsklättring!) samt undervisa i ett antal olika kurser för de yngre studenterna på programmet. På somrarna arbetade jag bland annat som verkstadstekniker och som konstruktör på BorgWarner AB, vilka tillverkar komponenter till bilindustrin.

Matematiken och jag var fortfarande goda vänner tre år in i utbildningen, så jag valde att läsa en master inom beräkningsmekanik och krydda med extra kurser i management och konstruktion. Vid det här laget tyckte jag mig ha smakat det mesta studentlivet hade att erbjuda i Lund och bestämde mig för att göra en utbytestermin i Sydney i Australien. Det var förmodligen var det bästa val jag någonsin gjort! ”Down under” fann jag en stor kärlek till resande och friluftsliv (det är svårt att stå oberörd efter att ha surfat med delfiner). Mitt intresse för flyg och rymd återföddes också likt en fågel Fenix under kurser i bland annat satellit- och flygfarkostdesign. Efter hemkomsten letade jag efter nästa möjlighet att flytta utomlands vilket ledde till ett examensarbete på University of Maryland i USA. Där arbetade jag med att ta fram strategi för att simulera utsläppsnivåer i en experimentell gasturbinbrännkammare.

Väl utvandrad till Amerika började jag fundera på vad som skulle komma härnäst och genom en slump kom jag i kontakt med traineeprogrammet på GKN Aerospace. Kombinationen av avancerade tekniska produkter, frihet att skapa sig bred kompetens och möjlighet till att arbeta internationellt var som skräddarsydd för mig. Jag hade precis snubblat över mitt drömjobb!