Tobias Johnsson

Tobias Johnsson

M Sc Production Engineering                        Chalmers Tekniska Högskola

 

Född och uppvuxen i Dingle vilket är ett litet samhälle relativt nära havet mitt i Bohuslän. Efter tekniskt gymnasium i Uddevalla blev det en flykt från det ”civila mörkret” till försvarsmakten i 15 månader som amfibieplutonsbefäl inom EOD på Amf4 i Göteborg. Detta var utan tvekan en av de mest intressanta och utmanande perioderna i mitt liv, lumpen är något jag starkt rekommenderar. Därefter pluggade jag till Mekatronikingenjör, Robotik och Intelligenta System på Högskolan Väst i Trollhättan. Examensarbetet gjorde jag inom FLEXA-projektet och min uppgift var att ta fram en simuleringsplattform (multitaskcell) i Process Simulate som skulle gå att styra med PLC. Efter att ha konstaterat att arbetsmarknaden inte var speciellt ”het” 2009 när jag tog examen så tog jag beslutet att fortsätta läsa ett masterprogram på Chalmers, Production Engineering. Jag valde således att släppa mekatronikspåret och komma lite närmare produktion.

När det sedan blev dags att söka jobb så insåg jag att det inte var självklart vad jag ville göra. Tyckte därför att en tjänst som trainee skulle passa perfekt för mig. Efter tips från en god vän så skickade jag min ansökan till Volvo Aero. Själva uttagningsprocessen var ganska lång och krävande men otroligt intressant och lärorik så även om man inte blir antagen så är det en bra erfarenhet. Nu hade jag ju även äran att bli utvald och det känns otroligt inspirerande. Detta är ju trots allt en väldigt unik möjlighet till personlig och professionell utveckling inom ett intressant företag.

De första tre veckorna innebar verkstadspraktik för att känna på pulsen i de verkligt värdeskapande aktiviteterna på företaget. Därefter började min första praktikperiod inom ett utvecklingsprojekt på en framtida högvolymsprodukt. Hur mitt år kommer att se ut och var jag kommer att göra mina praktikperioder är något jag själv kommer kunna vara med och påverka. Mellan varje period på sex veckor så är en vecka dedikerad till studiebesök. Många företag inom Volvo Group betas av men även helt andra företag besöks. Denna vecka ägnas också åt personlig utveckling både som individ och som grupp genom diverse aktiviteter och övningar. Detta innebär att man har stora möjligheter och även mycket eget ansvar berörande sin utveckling och framtid inom Volvo Aero.

Jag är bosatt i Trollhättan sedan drygt 5 år tillbaka och trivs bra här, kan dock sakna havet ibland så det blir en del turer västerut på somrarna. På fritiden blir det mycket träning, mest gym men händer även att jag besöker löpspåret. Ett annat stort intresse är film i de flesta genrer och även en del serier slukas med god aptit. Annars gillar jag framförallt att vara ute i naturen och göra egentligen vadsomhelst men helst klättring som är ett nyfunnet intresse. Utmaningen att ta sig an en svår klippa där kroppen får prestera på gränsen till vad som är möjligt samtidigt som höjden gör att adrenalinet flödar, en riktigt härlig känsla som alla borde prova på oavsett höjdskräck eller ej, tricket är att inte titta ner!

Första gången jag är skribent på en blogg, jag har dessutom knappt läst någon innan så detta blir en ny utmaning. Hoppas på att få lite tips från mina nyvunna vänner här på traineeprogrammet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.