Nicholas Ninivaggi

Nicholas Ninivaggi

 

Ingenjör inom Materialteknik vid University of Connecticut

Mitt namn är Nick och jag föddes 1994 och är uppväxt i en stad som heter Ridgefield, nära Stamford i Connecticut. När jag var yngre spenderade jag mycket av min fritid med friluftsliv som t.ex. vandring, camping, fiske, åka skidor o.s.v. Jag är en Eagle Scout inom Boy Scouts of America, vilket är den högsta rankingen inom hela programmet, där unga män lär sig överlevnads- och ledarskaps-tekniker. Min största lärdom från tiden som scout är vårat motto – ”att alltid vara redo”, vilket inte bara stämmer in på överlevnad i vildmarken utan även i livet i allmänhet.

Efter att jag gick ut gymnasiet började jag på en högskola vid University of Conneticut (även känd som UConn) som ligger i en ännu mindre stad kallad Storrs. Jag började mina ingenjörsstudier inom kemiteknik, och tog mig ungefär halvvägs genom den första terminen när jag insåg att kemi kanske inte var mitt största intresse. Istället byte jag till materialteknik på grund av flera anledningar. Främst så tyckte jag att materialteknik hade en mycket mer spännande blandning av fysik och kemi, vilket gjorde hela ämnet intressantare. Uconn hade även ett väldigt bra program inom denna linje, med skickliga lärare och många spännande material, maskiner och projekt att arbeta med. Det fanns även mycket frihet att själv kunna välja olika områden att fokusera på inom materialteknik.

Mitt favoritämne inom materialteknik var att plugga additiv tillverkning (AM). Uconn samarbetar i nuläget mycket med Pratt & Whitney i sin forskning, där de fokuserar på att undersöka materialegenskaper hos titanlegeringar och rostfritt stål och jämföra dem med utfallet av traditionella tillverkningsmetoder. Trotts att jag inte hade möjlighet att arbeta i labbet, så fick jag möjligheten att studera effekterna av att använda svetsning med elektronstråle (EBM) och vilka materialegenskaper det resulterade i för AM 17-4, Rostfritt stål. Detta var ett Capstone projekt, ett typ av projekt som pågår i ett år som alla ingenjörer måste genomföra för att få sin examen. Projektet är utformat för att testa elevens kunskaper inom teknik, att utveckla och testa en hypotes, samt genomföra forskning och experiment för att framställa ett resultat.

För tillfället bor jag i San Diego, Carliforinen, där jag arbetar på GKNs anläggning i El Cajon. I skrivande stund har jag varit en trainee i över 6 månader, och de har än så länge varit en fantastiskt lärorik resa. Att flytta till San Diego var fantastiskt, med möjligheterna att kunna vistas utomhus hela året så har jag kunnat spendera massor av tid till mina intressen och hobbies. På min fritid har jag lärt mig massa nya matkonster (ett av mina största intressen!), fått massor av nya vänner, försökt lära mig att surfa och ätit min beskärda del av mexikansk mat.