Simon Haque

Simon Haque

Civilingenjör Teknisk fysik med                     inriktning mot flygteknik                                   Kungliga Tekniska Högskolan

 

På våren 1988 föddes jag i vår vackra huvudstad Stockholm! Jag växte upp i Skogås, 20 minuter ifrån stan, och bodde där fram till september 2011 då flyttlasset drog nedåt mot sydligare breddgrader. Eller ja, mot Trollhättan i alla fall. Min högskoleutbildning genomförde jag på KTH där jag läste teknisk fysik med inriktning mot flygteknik.

Basprogrammet gav mig framförallt en solid matematisk grund medan specialiseringen, förutom att vara oerhört intressant, öppnade mina ögon för den avancerade problemlösning dagens ingenjörer brottas med. Flygbranschen står inför enorma utmaningar, inte minst ifrån de hårt satta klimatmålen, och kommer därför behöva gå i bräschen när det gäller utveckling av spjutspetsteknologi. Detta var ännu en anledning till mitt val av inriktning. Mitt examensarbete gjorde jag sedermera inom icke-newtonisk strömningsmekanik vid mekanikinstitutionen på KTH.

I och med min flygtekniska bakgrund fanns Volvo Aero alltid med i tankarna kring framtida arbetsgivare. När jag dessutom fick höra om företagets välrenommerade traineeprogram så var valet lätt. Volvo Aero samarbetar med de största aktörerna inom flygmotorindustrin och jag är övertygad om att den tid jag tillbringar här kommer vara mycket nyttig dels för min tekniska, men också min personliga utveckling.

De första tre veckorna av programmet tillägnades verkstadspraktik. Det har varit väldigt givande att vara i direkt kontakt med produkterna och processerna som krävs för att få fram dem. Jag slogs dessutom av de fantastiska färdigheter som människorna i verkstan besitter. Deras hantverk är verkligen av yppersta klass.  Nu har jag precis påbörjat min första period som är förlagd på avdelningen för aero- och termodynamiska beräkningar, två områden vilka är av stort personligt intresse. Tanken är att det är här jag också får min befattning efter programmets slut. Under det här året skulle jag sedan vilja prova på att jobba inom t.ex. marknadsföring, ekonomi, logistik eller kanske livscykel analys. Vi får se, möjligheterna är många vilket känns väldigt motiverande. Utlandspraktiken har jag inte riktigt bestämt mig än var den ska utföras, men även här kan man med fördel utnyttja Volvo Aeros breda kontaktnät så jag är inte orolig.

Som ovan nämnt kommer jag ursprungligen från Stockholm. Där har jag också lämnat min familj, flickvän och många goda vänner. Till en början har det naturligtvis varit en stor omställning socialt, men också geografiskt att flytta till en mindre stad som Trollhättan. Självklart saknar jag mina nära och kära samt min hemstad, men tack vare mina fantastiska trainee-kollegor så börjar jag känna mig mer och mer hemma även här. Dessutom är Stockholm faktiskt bara en timmes flygresa bort. Det kan vara värt att tänka på ifall det är någon därute som känner sig sugen på att söka till programmet men osäker på att flytta till Trollhättan. Göteborg ligger ju också väldigt nära om man vill känna lite mer storstadspuls.

På fritiden tycker jag om att röra på mig. Jag spelade ishockey tills jag var 18 och innebandy sedan dess. Nuförtiden försöker jag också styrketräna så ofta jag hinner, många gånger med Ida som är en bra träningskamrat. Men det absolut största intresset är fotboll, både att titta på och spela. Favoritlaget är italienska A.C. Milan som jag följer slaviskt! Jag är dessvärre ingen höjdare på att sparka boll själv, men har trots det spelat Korpenfotboll med ett annat lag mitt hjärta klappar hårt för, Lokomotiv Ponomarev. Lite kuriosa: trots min ringa längd gjorde jag faktiskt en del mål på nick! Förövrigt har jag en liten samling fotbollströjor med lokala lag från olika ställen jag varit på i världen, samt en samling spel från Football Manager-serien som sträcker sig bak till 2003. Båda dessa kollektioner planerar jag att utöka genom de diametralt olika aktiviteterna, resande och datorspelande i total isolation.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.