ACAB, Gränna och Rhodes

ACAB, Gränna och Rhodes

IMG_1393

På bilden ovan ser ni oss glatt poserandes utanför SAAB:s grindar i Linköping, läs mer om detta besök i tidigare inlägg. På onsdagen var det dags för ett besök på vår site i Linköping som utvecklar och tillverkar lättviktskomponenter i komposit, Applied Composites AB. Efter att ha sett limningsprocesser på GKN-siten i Western Approach, fick åtminstone jag upp ögonen för sammansatt material. För det är egentligen vad det betyder – komposit: sammansatt material.

Besöket startade med en företagspresentation och fortsatte sedan med en tur i de olika verkstäderna där tillverkningen sker. På ACAB fokuserar man i huvudsak på tre produktområden – Aerospace (jetmotorkomponenter, strukturkomponenter, etc.), Försvar (radomer, antenner, avgaskanaler, etc.), Transport & Industri (tryckkärl, drivaxlar, etc.). Ett område som jag tycker är speciellt fascinerande är nosradomen till JAS Gripen. Här handlar det om att se men inte synas, och samtidigt skydda ömtåliga instrument.

Så. Varför komposit? En utav de stora fördelarna med kompositer i sig, är att man med hjälp av diverse avancerad kompositdesign, högpresterande material, limningstekniker och moderna produktionsmetoder kan bygga in specifika egenskaper i en kompositlösning. På detta vis når man unika egenskaper vad gäller styrka, styvhet, låg vikt. Utöver detta finns en mängd andra fördelar med kompositmaterial, t.ex. dess motståndskraftigt mot korrosion. Dessa typer av materialegenskaper leder till konkurrenskraft hos användaren, exempelvis genom lägre bränsleförbrukning och mindre miljöpåverkan (extrem styrka i förhållande till vikt).

Efter ett mycket lyckat besök på ACAB tog vi åter sikte på Göteborg och Trollhättan. När blodsockerhalten var som lägst passerade vi så lägligt Gränna. Givetvis stannade vi till i en minut för att köpa några polkadansande grisar. Efter att man tryckt i sig ett par grisar var stämningen på topp under den fortsatta resan. Lagom hemma slog sockerchocken in och illamåendet kom som ett brev på posten.

 IMG_1409

Eftersom mina senaste inlägg har prytts av avsaknaden av bilder, tänkte jag nu avsluta detta inlägg med att bjuda på ett klipp. Det är så att jag har varit iväg och köpt det förmodligen coolaste instrument som finns, nämligen ett Rhodes mark 1 från 1975!!

Trevlig helg! 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.