Två coola flygplan!

Två coola flygplan!

Under min utlandspraktik, så har jag stött på ett mycket, till utseendet, lustigt plan. Den heter Airbus Beluga, se bild nedan.

beluga2
Airbus Beluga

Flygplanet är en modifierad version av standard planet “A300-600 wide body”, som byggts om för att transportera flygplans delar (ofta till slutmontering).

beluga1Förr så landade sådana här på Filtons landningsbana (från och med iår är den ej längre i bruk), strax utanför där jag jobbar nu, och hämtade komponenter till flygplansvingarna. Därefter flögs de till Broughton (England) där Airbus har sin slutmontering av vingarna, och som sedan flögs ner till Toulouse (Frankrike) för slutmontering av flygplanet.

Boeings motsvarighet heter Boeing 747 Dreamlifter, se bild nedan, och är en ombyggd Boeing 747 (därav namnet). Detta flygplan såg jag live när jag var på Boeing i Seattle förra sommaren.

dreamlifter
Boeing 747 Dreamlifter

Jag tycker det är helt otroligt att de här två planen kan flyga!=P

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.