Winglets

Winglets

Kära läsare,

Jag har under senare tid fått flera frågor angående Winglets på flygplansvingen, så här kommer ett inlägg på detta ämne som jag hoppas kan svara på de flesta av era frågor.

För er som inte vet vad winglets är, så är det en konstruktion som sitter på änden av moderna flygplansvingar, se bild nedan.

winglet3
Winglet på änden av vingen

Syftet med winglets på vingänden är att minska vortexvirvlar som bildas under flygningen till följd av att det är olika tryck på ovansidan och undersidan av vingen. Ett undertryck skapas på ovansidan av vingen, medan ett övertryck skapas på undersidan.

På en “vanlig” vinge utan winglets, så passerar luften fritt från undersidan (övertryck) till ovansidan (undertryck), vilket leder till ökat luftmotstånd.

winglet

På flygplansvingar med winglets så minskar luftmotståndet då luften med högre tryck under vingen inte kan passera runt vingänden till det lägre lufttrycket på ovansidan. Wingleten agerar som en mur mot luften, vilket leder till minskat luftmotstånd.

Installationen av en winglet på vingen minskar också bränsleförbrukningen till följd av det minskade luftmotståndet. I vissa fall med så mycket som 20%!

Hoppas detta svarade på några av era frågor om winglets=)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.