Flygledning och flygspakning

Flygledning och flygspakning

Sista dagen under vår första aktivitetsvecka var en heldag för oss i Göteborg. Efter lunch hade vi ordnat ett besök i flygledartornet på Göteborg City Airport (Säve). De tar vanligtvis inte emot besök där, så vi måste haft en otroligt charmig själ som fixat detta (läs: Oscar). Väl på plats blev vi mycket varmt mottagna av kontrolltornschefen och flygledarna. Under besöket fick vi en ”crash course” i flygledning och vi fick även se några Ryanairplan starta och landa. Enligt mig: mycket spännande! Vi fick bland annat berättat för oss hur så kallade gröna inflygningar går till. Tanken är att flygplan i stort sett ska glidflyga ner till flygplatsen utan några onödiga gaspådrag på vägen, vilket leder till minskad bränsleåtgång och reducerat buller. Stort tack till er som var snälla att ta emot oss.

Här är jag med flygledaren för stunden. Bra utsikt från kontoret!

Efter besöket i tornet tog vi oss ner till flygmuseet Aeroseum som ligger i anslutning till flygplatsen. Hela museet är insprängt i berget och var länge en, för allmänheten, hemlig gömma. Historien bakom denna berghangar var att svenska försvaret under 1950-talet ville skydda sig mot eventuella kärnvapenbombningar. På Aeroseum finns det mycket att gotta sig i om man är intresserad av militära flygplan, särskilt intressant blir det när man får se de förträffliga motorer som en gång tillverkats i Trollhättan. Vi testade även att spaka några Viggenplan själva i flygsimulatorerna som finns där, och om ni skulle få ett infall att testa passera under Älvsborgsbron i Göteborg i överljudsfart så är det full möjligt, det är vetenskapligt bevisat! Dock slutade det ofta som bilden nedan beskriver.

Erik på väg mot ännu en krash…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.