Höga höjder med raketmotorer

Höga höjder med raketmotorer

På onsdagen träffade vi grundaren av Copenhagen Suborbitals, Peter Madsen, vars vision är att med privata medel bygga en egen raket för att sända en människa i rymden eller rättare sagt sig själv. Det hela är riktigt galet men Peter utstrålar självsäkerhet och efter att ha spenderat några minuter med honom förstår man att han vet precis vad han snackar om.

Under vårt besök fick vi en rundvandring av deras anläggning i Köpenhamn, till synes en ganska liten och sliten hangar men på insidan gömmer sig en drygt 15 meter lång hemmabyggd raket. Raketen är svetsad och nitad gjord av mestadels aluminium. Framdrivningssystemet är en raketmotor som drivs av alkoholbaserat bränsle och flytande syre. Den ska leverera en teoretisk hastighet av mach 7, det innebär en hastighet av 7 ggr ljudets hastighet (8 645km/h). Bränslet finns i trycksatta behållare och är ett självmatningssystem. Det innebär att det inte finns några pumpar som transporterar bränslet till brännkammaren utan detta sker automatiskt på grund av det höga trycket som råder. Allt detta bygger de själva på sin fritid, Peter Madsen, Kristian von Bengtson och ett team på drygt 50 engagerade rymdentusiaster.

Avfyrningsstation som förr bogserades ut med hjälp av Peters egna privata ubåt. (www.copenhagensuborbitals.com)

För tillfället bygger de en turbopump som ska leverera bränsle till brännkammaren och på så sätt slipper de problematiken med att svetsa tjocka material vilket krävs för att hålla det höga trycket vid ett självmatningssystem . Med denna pump får de även ett högt och konstant tryck under hela uppskjutningen. Raketen med turbopumpen kan uppnå en teoretisk hastighet av mach 14 (17 290 km/h). De kan då flyga så snabbt att de riskerar att smälta raketkroppen på grund av friktionen som uppstår mellan raketen och den omgivande atmosfären.  Dragkraft finns det alltså gott om!

Det hela startade då Peter som barn blev inspirerad av rymdkapplöpningen och under en uppskjutning på tv fick han en idé. Genast sprang han ner till garaget och hämtade några verktyg och inom kort hade han blandad ihop vätskor i ett glasrör vilket han fäste en ballong på och efter en kemisk reaktion bildades vätgas vilket fyllde ballongen som sedan flög iväg. Efter den dagen har han ägnat sig åt kemi och raketbygge. Hans mål är solklart och det är att skjuta upp sig själv i rymden.  

IMG_20131125_072618[1]
Här testar de sina raketmotorer ”learning by doing”
Under vårt besök fick vi även se deras avfyrningsstation, deras båt vilket också är en kommandocentral, deras nya ubåt samt deras nya lokal där de har börjat bygga den stora raketen som förhoppningsvis ska ta Peter till rymden. Vi fick även se deras rymdkapsel samt kemi labb där de framställer raketbränsle. Som avslutning på besöket demonstrerade Peter kraften i sitt hemma gjorda raketbränsle!

IMG_20131125_072913[1]

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.