Fast i titelträsket

Fast i titelträsket

I Sverige är vi relativt skonade från hela titelkalaset. Under min tid i Tyskland fick jag se namnlappar på husdörrar som var lika breda som dörren för att få in alla viktiga examina. När mina föreläsare skrev sina namn på tavlan längst fram kunde det se ut ungefär såhär:

Prof. Doc. Dr. Lic. MSc. MSc. MBa. BSc. Herr Fleischmann

Jag med min begränsade arbetslivserfarenhet trodde i min naivitet att detta var begränsat till pretentiösa länder utanför Svea Rikes gränser. Så idag gick jag i min första titelfälla.

Under min nuvarande praktikperiod tillhör jag avdelningen Configuration. När det då låg ute en tjänst som Configuration Manager sa jag i min enfald till en kollega att det verkar som att chefen ska sluta. Av förklarliga skäl var detta för henne helt främmande. Jag var förstås långt ute och trampade.

Manager kan nämligen inte bara översättas till chef, utan också till styrare. Tjänsten som söktes var alltså en konfigurationsstyrare (fråga mig inte vad detta innebär). Efter en genomgång fick jag reda på att cheferna har ordet manager först i titeln. Min chef är således Manager, Configuration och absolut inte Configuration Manager. När jag nu sitter och bläddrar på min avdelning hittar jag dessutom Configuration Lead, Senior Configuration Manager och Configuration Management.

Jag har inte den blekaste aning om vad skillnaden på dessa är. Det ser med andra ord ut som att jag kommer sitta fast i titelträsket ett tag till…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.