Siste man ut!

Siste man ut!

Då har det blivit dags för även mig, Martin att göra debut som den sista av årets traineer. Precis som mina kollegor tillbringar även jag dagarna i verkstaden där min hemvist är skiv som ligger i X-verkstaden. Kort sagt kan man säga att det är roterande delar som tillverkas här, både till flygmotorer men även gasturbiner tillhörande Land & Marine segmentet (LM). Bland annat görs komponenter till LM2500 motorn som är en vidareutveckling av flygmotorn CF6 båda tillhörande General Electric.

1280px-USS_Arleigh_Burke_(DDG_51)_steams_through_the_Mediterranean_Sea
Bild på USS Arleigh Burke, driven av en version av LM2500 motorn, kanske med delar från GKN?

I fredags fick vi möjlighet att komma och besöka förra årets trainee, Marin, som nu jobbar på Engine services (ES). Då ingen av oss hade satt sin fot på ES tidigare visste vi inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Vid mottagandet fick vi förklarat att ES jobbar med underhåll och reparationsbestämning. En rolig sak var att här jobbar man med hela motorer vilket gjorde att vi fick se helheten istället för de separata delarna som vi möter ute i verkstadspraktiken. Under rundturen fick vi bland annat se demontering, samt hur man genomför skadesökning genom olika metoder. Avslutningsvis fick vi möjlighet att fråga ut Marin om allt man kan tänka sig vad gäller flygmotorer. För att vara så pass ny på sin arbetsplats kan jag nog tala för alla att vi var imponerade av hur mycket han kunde. Nästan så man kände lite press, kanske får bli en tur till biblioteket för att låna hem lite böcker.

Hittade även ett klipp på Youtube som jag inte vet om det varit publicerat på bloggen förut. En flygmotor byggd i lego! Har du några minuter över kika gärna in klippet, är för jäkla häftigt faktiskt.

https://www.youtube.com/watch?v=F9uf99bQvLU

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.