Finns tomten?

Finns tomten?

Vi traineer har tagit jullov och då faller det på bloggansvarig att skriva en kort julhälsning till våra läsare. Julen firas nere i Småland innan jag återvänder till Västergötland till nyår. Även om 2014 har varit ett fantastiskt roligt år, så är jullovet en välbehövlig paus med ordentliga sovmornar, julgodis och långa promenader i skogen med hunden. Det enda som egentligen saknas är snön. Därefter väntar 2015 som rivstartas med en studieresa till bland annat våra GKN-siter i England. En resa som jag är riktigt taggad inför! Jullovet och resan innebär dock att det kan bli lite oregelbundet med blogginlägg fram till mitten av januari. Istället rekommenderar jag vår Facebook-sida istället. Där kommer det upp desto mer när vi är borta från kontoret!

För att ni inte ska sakna oss alltför mycket bjuder jag på en humorklassiker såhär på självaste julafton. Som ingenjör måste man ju tycka att det här är ganska roligt (och ganska nördigt). Frågan är: finns jultomten? Rent fysikaliskt kan vi hitta några motbevis.

Är det såhär Jultomtens rutt ser ut?
Är det såhär Jultomtens rutt ser ut?
  1. Inga kända arter av renar kan flyga. Men det finns ytterligare 300 000 levande organismer som skall klassifieras, och även om flertalet av dessa är insekter och bakterier, så utesluter inte detta HELT de flygande renar som bara Jultomten har sett.
  2. Det finns 2 miljarder barn (personer under 18 år) på jorden. MEN eftersom Jultomten inte verkar betjäna de muslimska, hinduistiska, judiska och buddhistiska religionerna, reduceras arbetstyngden till endast 15% av det hela — 378 miljoner, enligt Befolkningsinstitutet. Genom en snitträkning av 3,5 barn per hushåll, blir detta 91,8 miljoner hem. Man förmodar att det finns åtminstone ett snällt barn i varje hem.
  3. Jultomten har 31 jultimmar att arbeta på, tack vare de olika tidszonerna och jordens rotation, och om man antar att reser från öst till väst (vilket verkar logiskt). Detta medför 822,6 besök per sekund. Med detta menas att för varje kristet hushåll med snälla barn, har Tomten 1/1000 sekund att parkera, hoppa ur släden, krångla sig ner i skorstenen, fylla sockorna med klappar, lämna resten av klapparna under granen, äta de godsaker som möjligt blivit kvarlämnade, få sig själv upp genom skorstenen igen, tillbaka upp i släden och sätta fart vidare mot nästa hus. Vi antar nu att vart och ett av dessa hushåll är jämt utplacerade över jorden (vilket vi, naturligtvis, vet är falskt men för våra uträkningars skull så accepterar vi detta), och detta ger 1,2 kilometer per hushåll, en total resa av 120,8 miljoner kilometer, inte inkluderat uppehåll för vad de flesta av oss måste göra minst en gång var 31:e timme, plus matning av djur och så vidare… Med detta menas att Tomtens släde rör sig med en hastighet av 1045 kilometer i sekunden, 3.000 gånger ljudets hastighet. För jämförande ändamål, det snabbaste människobyggda fordonet på jorden, Ulysses rymdsond, rör sig i den löjliga hastigheten 43,8 kilometer i sekunden — en konventionell ren kan springa i, högst, 24 kilometer i timmen.
  4. Slädens nyttolast tillför ytterligare ett intressant inslag. Om vi antar att varje barn inte får något mer än en LEGOsats av lagom storlek (ungefär 1,5 kilo), bär släden 321.000 ton, inte inkluderat Tomten, som är oftast beskriven som överviktig. På marken, kan konventionella renar inte dra mer än 220 kg. Även om man går med på att ‘Flygande renar’ (se punkt 1) kan dra 10 gånger den normala vikten, räcker det inte med åtta renar. Vi behöver 214.200 renar. Detta ökar slädvikten — till 353.430 ton.
    Åter igen, för jämförande — detta är fyra gånger fartyget Queen Elizabeths vikt.
  5. 350 000 ton som färdas i 1045 km i sekunden skapar ett enormt luftmotstånd — detta kommer att värma renarna på samma sätt som rymdskepp som återvänder till jordens atmosfär. Ledarparet bland renarna kommer att absorbera 14.3 quintiljoner joule av ren energi. I sekunden. Var. Kort sagt, de kommer att gå upp i eld nästan omedelbart, och utsätter då de bakomvarande renarna och skapar en öronbedövande ljudexplosion i deras kölvatten. Hela rengruppen kommer att upplösas unde ren tidslängd av 4.26 tusendelar av en sekund. Tomten kommer under tiden att utsättas för centrifugalkrafter 17.500,06 gånger gravitationskraften. En 182 kilos Jultomte (som verkar löjligt smal) kommer då att pressas mot slädens bakre vägg med en kraft av 3.149.961 kg.

Slusatsen är därför — om Jultomten någonsin delade ut presenter på julafton, så är han död nu.

Originaltexten hittar ni här.

Hoppas jag nu inte har förstört julen helt för er genom att ta död på tomten. Som tröst bjuder jag på en bild från vårt julkalas där vi traineer traditionsenligt lussade vackert! Från oss alla till er alla, en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

2014-12-03 17.47.51

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.