Full fart i produktion

Full fart i produktion

Nästan tre fjärdedelar av den tredje praktikperioden har passerat och jag har nog bara precis återhämtat mig från den mycket intensiva aktivitetsveckan som de senaste inläggen har handlat om. Man ska inte tro att det är någon barnlek det här med att vara trainee, jag var ordentligt mör när jag väl kom hem sent fredag eftermiddag och på måndag morgon var det bara att ge sig på’t igen!

Denna period har jag tagit över Marias kontorsstol i det produktionsprojekt hon spenderade sin förra period på. Här sitter jag och gör tre väldigt olika uppgifter. Den första handlar om att skapa riskanalyser och dokumentera detta. Den andra har med företagets lean-arbetet att göra och behandlar många management-frågor. Den tredje är istället ett praktiskt konstruktionsproblem ute i verkstan som jag fått uppgift att hitta på något smart för. Mina arbetsuppgifter är minst sagt varierande och även om jag är rätt trött på kvällarna så är det väldigt roligt att få vara så aktiv i verksamheten!

Utöver detta har jag på eget initiativ tagit på mig att ta reda på så mycket som möjligt om Design for Manufacturing, eller DfM som det ibland förkortas. För er som är obekanta med detta uttryck så handlar det i korthet om att genom hela produktutvecklingsarbetet inkludera tanken på producerbarhet. Alltså, jag som konstruktör ska genom min design och tillsammans med resten av projektgruppen säkerställa att prylen går att producera. Producerbarheten är givetvis inte det enda som man behöver ta hänsyn till: hållf, aero, kostnad et cetera ska också inkluderas i designarbetet (av denna anledning kallas metoden ibland för Design for X eller DfX), men eftersom jag just nu är i produktion passar det bra att lär sig mer om producerbarhet. Jag har fått möjlighet att träffa och diskutera med några kunniga och erfarna personer på området och det är helt klart intressant! Min egen slutsats hittills är att kommunikation och teamarbete är nycklar för att uppnå DfM eftersom en individ aldrig på egen hand kommer att kunna inkludera alla aspekter som behövs. Åtminstone inte jag. Det är mycket kunskap och erfarenhet som krävs för att förstå sig på ett enda område och det är genom att kombinera tvärfunktionella kompetenser som vi kan utveckla bra produkter. Ensam är inte stark, som bekant…

Nä, slut på filosoferandet från mig. Ha det gott i decembermörkret!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.