Redo för nya utmaningar!

Redo för nya utmaningar!

Så har stafettpinnen kommit till mig, Sofie, att göra debut här på bloggen. Till skillnad från mina andra traineekollegor så tillhör jag rymdorganisationen här på GKN. GKN är en del av det europeiska rymdsamarbetet och har ansvaret för den tekniska utvecklingen och tillverkningen av utloppsmunstycket samt de båda motorturbinerna till Ariane-raketerna. Jag spenderade därför min verkstadspraktik i rymdverkstaden där delarna tillverkas, monteras, svetsas och slutligen blir färdig produkt. Under mina veckor fick jag möjlighet att på nära håll följa hela processen(allt från gradning, montering, svetsning, tvätt, penetrant, röntgen, mätning och kontroll till produktionsplanering och produktionsteknik), med fokus på det serieproducerade utloppsmunstycket till Ariane 5 raketen.

 © 2014 ESA-CNES-ARIANESPACE
Munstycket i mitten längst ner tillverkas här i Trollhättan. © 2014 ESA-CNES-ARIANESPACE

Ariane 5 skjuts upp 6-7 gånger per år från Guyanska rymdcentrumet som ligger i närheten av Kourou i Franska Guyana. Utloppsmunstycket som idag tillverkas här i Trollhättan är det mittersta munstycket som sitter längst ner på raketen, se bilden ovan. Även om det ser väldigt litet ut på bilden är det i verkligheten drygt 2 meter högt, 2 meter i diameter och väger 450 kg! Men jämfört med raketen som är 50 meter lång och väger totalt 780 ton så kan det lätt uppfattas som en väldigt liten detalj.

Lite kul kuriosa om munstycket är att det har cirka 700 ingående detaljer som alla monteras här i Trollhättan och att det totalt finns 3 km svets per munstycke. Användningsområdet för munstycket är väldigt speciellt och omständigheterna som det utsätts för är extrema. Drifttemperaturen på flamman som kommer ut ur munstycket är 3500°C och den aktiva kylningen i toppen av munstycket har en temperatur på -250°C. Att kunna konstruera och tillverka ett munstycke som klarar dessa utmaningar gör i alla fall mig otroligt imponerad! Något som slog mig under praktiken i verkstaden var också vilket hantverk tillverkningsprocessen är. Många operationer utförs manuellt med en extrem precision och stoltheten hos operatörerna över det utförda arbetet är mer än välförtjänad. Med ett arbete vid så speciella och utmanande produkter är det inte så svårt att förstå varför många av grabbarna (var är tjejerna kan man fråga sig) i rymdverkstaden har jobbat just där i så många år. Jag vill rikta ett stort tack till alla som tog hand om mig och visade mig just sina områden under mina veckor i verkstaden! Nu har jag precis påbörjat min första rotationsperiod inom produktionsteknik på rymdsidan, men mer om det i kommande inlägg.

Slutligen vill jag vända mig till dig som snart ska påbörja ditt exjobb. Vi uppdaterar kontinuerligt listan med spännande och aktuella exjobb här på sidan och jag vet att fler är på ingång. Om ni är intresserade av att göra ett exjobb inom ett otroligt spännande område så tveka inte – sök! Har ni några frågor eller funderingar så kontakta mig (Sofie.Helmersson@gknaerospace.com) eller Linn (Linn.Efsing@gknaerospace.com) så ska vi försöka hjälpa till! Har du ett specifikt intresse eller område som du vill göra exjobb inom så hör av dig till oss så kan vi vidarebefordra ditt önskemål till rätt person.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.