USA: gjutningskurs och traineeträff

USA: gjutningskurs och traineeträff

Tjenare bloggen, Niclas här!

Året 2018 har verkligen rivstartat med många häftiga upplevelser och lärdomar. Efter ett besök på hemmaplan med julfirande med familj och vänner utsattes jag för en ofrivillig upplevelse med 3 inställda flyg på en och samma resa, på väg tillbaka till Hartford. Men som man säger i USA, every cloud has a silver lining, detta gjorde att jag fick stanna i ett och ett halvt dygn i Washington DC för att vänta ut säsongens största snöoväder. Vilket möjliggjorde att jag fick turista och se många häftiga monument, Vita Huset, Lincoln memorial etc.

Efter sedan lite drygt en månads arbete så bar det iväg till nästa äventyr, nämligen en gjutningskurs som arrangerades hos en av våra leverantörer. Jag fick därmed resa till västkusten i en vecka för att delta på denna mycket lärorika kurs. Kursens uppbyggnad gick i enkla drag ut på att man satt en timme i en lektionssal för att lära sig ett delsteg av gjutning, för att sedan komplettera med en timme i verkstaden för att se de verkliga processerna, sedan tillbaka till lektionssalen för att återupprepa och reflektera kring vad man lärt sig och vad man sett. Efter detta vad det dags att själv få gå ut och prova på, på egen hand som operatör. Jag kan erkänna att det var lite pirrigt när man skulle testa på att hälla upp flytande metall i sin egentillverkade gjutform, gud förbjude att man skulle spilla eller att formen skulle spricka och läcka ut. Men arrangörernas professionalism ingöt (pun intended) en stor trygghet även i detta steg. Med ett diplom och en egentillverkad korthållare i bakfickan så avslutades veckan med ytterligare ett besök hos en av våra leverantörer i området. Även här blev det spännande samtal och intressanta turer i verkstäderna.

Men ännu var inte tjänsteresan över, innan det var dags att flyga hem så hägrade en vecka av ledarskapsutbildning och personlig utveckling i Wichita, Kansas, tillsammans med de amerikanska traineerna inom Aerostructures. Här träffade jag fantastiska människor, men lärde mig även många lärdomar. Bland annat om ens personliga styrkor och hur viktiga dessa är att managera i samarbete med människor. Så på tal om samarbete tänkte jag applicera dessa lärdomar genom att lämna över detta blogginlägg till Emelie för att ro det i hamn.

Tack för det Niclas – Emelie is at the keyboard. Vi två var de enda icke-amerikanerna under veckan och fick följa med av den enkla anledningen att vi är Aerospace-traineer som för tillfället befinner oss i USA. Vi hade en riktigt härlig vecka! Vi fick lära känna de grymma traineerna inom Aerostructures, vilket likt Engine Systems tillhör GKN Aerospace.

Hela gänget utanför WSU, Wichita State University, som vi besökte en av dagarna

Vi fick även lära känna affärsenheten Aerostructures, både tack vare traineerna men även tack vare en hel del chefer av olika slag inom Aerostructures som hade presentationer och närvarade under veckan. Schemat var fullspäckat från morgon till kväll under hela veckan med två saker:

  • Aktiviteter – till exempel finance for non-finance leaders, project management och emotional intelligence som vi kommer ha stor nytta av i våra karriärer
  • Fantastisk mat – en av middagarna intogs på en Amish-restaurang och äpplepajen till efterrätt var GALET god!

Det jag tyckte var mest spännande under veckan var dock Strength Finder. Det är helt enkelt en rapport som beskriver ens styrkor och baseras på ett test som vi alla gjorde innan vi kom till Kansas där vi svarade på ett gäng frågor under tidspress. Det den gör är att rangordna 34 olika teman, från 1 till 34, där 1-5 är våra dominanta styrkor och 6-10 är supporterande styrkor. Självklart innebär det att 30-34 är våra svagheter, men eftersom det heter Strength Finder och inget annat så var det våra styrkor som var i fokus. Under veckan jobbade vi med dessa för att förstå de olika styrkorna bättre: hur man använder dessa i sin vardag, hur man kan göra för att förbättra dom och göra dom ännu starkare men även hur man kan använda detta verktyg för att förstå sina medmänniskor och varför dom reagerar och beter sig som dom gör. Vi fick även se hur dessa kan användas för att förstå en grupp och hur den kan fungera beroende på gruppmedlemmarnas styrkor. Har ni läst eller hört talas om DISA/DISC eller Omgiven av idioter (skriven av Thomas Erikson) så är det lite liknande, men lite mer detaljerat eftersom Strength Finder har 34 teman istället för 4 färger/områden. Det var riktigt intressant och jag kommer definitivt fortsätta jobba med detta efteråt. En av mina topp 5 styrkor är ”Input” och jag tror det är den som talar när jag inte kan sluta tänka på att jag vill veta MER, MER, MER om dessa styrkor och vad man kan göra med dom.

Har ni orkat läsa hela inlägget – kudos till er! Eftersom det troligtvis är vårt sista blogginlägg på denna eminenta blogg kunde vi inte riktigt hålla oss till ”kort och koncist” och det är även därför som vi med sorg i hjärtat tackar för oss och önskar er alla lycka till!

Niclas & Emelie

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.