Aktivitetsvecka 3 – England

Aktivitetsvecka 3 – England

Hej kära läsare, skönt att få sätta sig ned och skriva av sig lite. Vi traineer har nämligen varit ute på vift under en hel vecka, men är nu tillbaka till vårt älskade Stallbacka. Vart har vi varit då kan man fråga sig? Senaste veckan har vi spenderat utanför Sveriges gränser, i England!

Måndagen 5/3 minns jag så väl; ett gäng stiliga och välklädda GKN traineer som strosar utstrålandes i Piccadilly runt centrala London med stunder av till synes slow-motion, runt varje hörn vi går förbi, för varje trottoar vi passerar och för varje blick vi möter (om vi nu tänker oss en riktigt bra Dressman reklam). Slutligen anlände vi på ICON infrastructures, ett investmentbolag, och fick sätta oss ner med Rishi Pabari som är Head of Investor Relations.  Hela besöket fylldes med rader av frågor utan dess like. Det var oerhört intressant att få ta ett steg ut ifrån att vara en ingenjör inom ett större företag och få ta del av ett översiktligt perspektiv med ICON som köper, utvecklar och säljer infrastrukturbolag.

Dag 2, tisdag, fick vi en chans att ytterligare se in i verksamheten för GKN Aerospace och besökte två av våra GKN siter i England; Western Approach samt Filton. WA tillverkar framförallt större delar av kompositstrukturer, främst för Airbus A350, men även för andra militära projekt som A400M. Vi fick faktiskt gå in på deras clean room för att se deras automatiserade enorma maskiner som väver dessa strukturer (se fantastisk bild nedan). Filton tar sedan hand om dessa strukturer bl.a. som sedan bygger ihop hela flygplansvingar. Samtidigt under besöket fick vi även träffa våra andra kära Englands-traineer och nätverka med dem! I Filton fick vi även en rundtur i deras AM center.

Jag passar även på att dela med mig en av många bilder för att sprida glädjen från vår resa! /Philip

 

Tjena alla, Maria här och jag tänkte ta vid där Philip slutade, när onsdags morgonens första ljus nådde horisonten i huvudkontoret i Redditch. Där hade vi speed-dateing liknande möten, 1h styck, med några ledare i organisationen. Först ut var Mohammed Zameer som driver Industri 4.0 inom Driveline delen av företaget. Han berättade om deras resa och det var imponerade att höra hur långt de kommit. Näst på tur var vår egen Neil Irwin som är IGP trainee och jobbade hos oss i Trollhättan förra året. Han jobbar med affärsplanering och kommunikation och driver exempelvis GKN initiativ inom Formula-E student. Jonathan Evans och Jonathan Moffatt (också gammal IGPare) hade en genomgång om coorporate audits och hade en överraskande intressant presentation om hur livet som auditör kan se ut. Efter en networking lunch med våra värdar presenterade Julie Dunnet, Director of Intellectual Property. Hon tog oss på en resa i juridikensdjungel med allt vad IP heter. Sist ut var Steve Norgrove, Group Business Improvement Director, som tände vår tävlingsglöd genom att ge oss i uppdrag att bygga en bro av sugrör. Minst sagt en fullspäckad dag men gav oss ännu bättre inblick till alla sort olika jobb man kan ha här på GKN! 

Dag 4 inleddes vi hos Airbus där tre av deras 40 (!) traineer visade oss runt. Vi började i vanlig ordning med en företagspresentation och sedan fick vi se monteringen av vingarna till A400M som är ett militärflygplan, ”samma” spars som vi sett tillverkningen av på Western Approach. En av traineerna tog och runt i produktion och visade oss hela linan av vingtillverkningen. Efter det fick vi en se landningsställs testning och genomgång av deras testfacilitet.

På eftermiddagen begav vi oss till NCC, National Composite Center, där några av GKNs brittiska traineer jobbar. Det var likt vårt PTC där flera olika företag driver utveckling tillsammans med högskolan. Kompositutveckling och -tillverkning är väldigt stort i Bristolområdet och av de två dagarna vi spenderade där fick vi vara med i hela kedjan på ett eller annat sätt, från utveckling till tillverkning och sist se de färdiga detaljerna sättas ihop till slutprodukt.

Aktivitetsveckan avslutades på gräddhyllan i London på ledningens kontor i Pall Mall. Där fick vi möjligheten att träffa den otroligt inspirerande Anna Keeling som är Senior VP Commersial i GKN Aerospace, och den enda kvinnan i Aerospace ledningsgrupp… Snacka om att kunna inspirera, hon tog oss med på hennes karriärsresa och hennes tankar om val och möjligheter som uppstått längs vägen. Näst på tur var Ross Dunn, Senior VP Engineering, Technology & Quality i GKN Aerospace ledning. Han berättade om hans stora ansvarsområden och hans syn på framtiden för Aerospace.   

Summa summarum lyckades vi klämma in sju företag på fem dagar och otroligt mycket roliga minnen. Vi får verkligen chansen att lära känns så många delar av både vårt eget företag men även delar av vår industri. En möjlighet till snabb personlig utveckling som jag tror vi alla är väldigt tacksamma för. Nu sitter vi redan och planerar vår nästa resa… hörde jag att våren i Italien är vacker?…

/Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.