Full rulle innan lussebulle…

Full rulle innan lussebulle…

Tjabba, tjena, hallå!

I samma takt som julen och lite julledighet närmar sig, så närmar det sig också slutet på våra första rotation. Då kanske nån undrar vad jag har sysslat med på min första rotation? Jo, det är nämligen så att min första rotation har varit på materiallabbet där man arbetar med att stötta produktion och utvecklingsprogram (bland andra) med olika analyser för att utvärdera vare sig de olika detaljerna uppfyller alla säkerhetskrav som finns på dem eller ej. I och med att säkerhetsaspekten genomsyrar allt som görs på företaget så ställer det såklart höga krav på analysmetoderna som används på labbet. Därför har jag jobbat en hel del med att se över de rutiner som finns för metodvalidering på labbet för att säkerställa att det inte ska finnas några oklarheter kring hur, när och varför metodvalidering görs.

En annan del av säkerhetsaspekten är att kunna identifiera vilka ämnen produkterna som vi levererar består av då EU har en lista med olika kemikalier som är skadliga för människan och/eller miljön. Och om företagen fortsatt vill leverera produkter som innehåller över 0,1 vikt% av de listade ämnena, är företaget skyldig till att rapportera detta till kunden. Detta är också något jag har varit delaktig i, och där jag håller på att kartlägga hur en sån process går till. Mycket av det jag gör i det här projektet är att prata med olika personer för att få kunskap från olika avdelningar av företaget.

Har man följt Aerobloggen ett tag vet man troligen vid det här laget att man som trainee gör andra saker än att bara rotationer. Vi har till exempel hunnit vara med på som domare på FIRST Lego League här i Trollhättan. FIRST Lego League är en kunskaps- och teknologisk tävling för barn och ungdomar i 10-16 års åldern där syftet är att inspirera dem till att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare genom att göra ett projekt. Projektet består huvudsakligen av två delar; programmering av en robot som ska kunna göra olika uppgifter på en bana, samt presentation av ett innovativt projekt kopplat till årets tema som var Superpowered. Det var väldigt kul och man blev imponerad över hur kreativa och satsiga de var. Förutom att vara med som domare, delade vi traineer ut ett stipendium på 20000kr till det vinnande laget som efter nyårsskiftet åker till Oslo för att tävla i den regionala tävlingen. Vi önskar de stort lycka till 🙂

Likt Arvid åkte jag nu i veckan till lärosätet där jag är alumn, nämligen KTH för att stå i GKNs monter på jobbmässan THS Armada. Även om jag inte har varit borta från KTH och Stockholm allt för länge så var det väldigt kul att få vara tillbaka, även om det var för ett kort tag. Jag minns själv för ett par år sen när man själv gick runt och pratade med olika företag hur det kändes som att ett liv efter skolan kändes så långt bort. Så det var väldigt kul att få känna på hur det känns att stå på andra sidan av mässan. Dagarna på mässan bjöd på trevliga samtal om GKN, karriärmöjligheter på företaget och massa annat skoj. Ifall man är intresserad av skriva sitt examenarbete hos oss kan man kolla in möjligheterna här. Och om man är intresserad av att söka traineeprogrammet, fortsätt hålla utkik på bloggen!

Nu är det mindre en månad kvar till jul men det stoppar inte oss från att hitta på massa skojiga saker. Snart åker vi iväg på ett studiebesök men var vi ska och vilka vi ska besöka få ni se (läsa) i framtida inlägg 😀

Det var allt för nu!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.