Ny praktikperiod; Kalla strukturer

Ny praktikperiod; Kalla strukturer

Då är det återigen första veckan på ny praktikperiod, det känns lite vemodigt att säga att det är den sista perioden här i Trollhättan under traineeåret. Jag gjorde en specialare och var kvar en vecka extra på Marknad, där jag jobbade med en enkät- och intervjuundersökning riktad mot underleverantörerna till Volvo Aeros rymdverksamhet. Därför påbörjade jag så sent som igår min nya praktikperiod – på Kalla Strukturer i C-verkstaden. Mitt mål är att under denna period lära mig mer om hur man jobbar med produktionen på företaget; hur planeringen går till, hur man använder morgonmöten för att få snabb eskalering av viktig information, vilka typer av frågor man jobbar med osv. Under perioden kommer jag bl.a. att jobba tillsammans med HP (HuvudPlanerare) och DP (DetaljPlanerare) men även med Kvalitet och Produktionsteknik.

Läsare som inte jobbar på Volvo Aero kanske funderar på vad ”Kalla Strukturer” är för något. Enkelt förklarat innebär strukturer att det är olika typer av lastbärande detaljer (t.ex. genom motorfästen) eller detaljer som på annat sätt ger stadga och stabilitet till konstruktionen. Ordet ”kalla” är kanske lite mer förvirrande i sammanhanget; naturligtvis är ingen del av motorn vad man i dagligt tal skulle benämna som kall, utan det är ett relativt uttryck. Kalla och varma strukturer/detaljer är därför benämningar man ofta hör i vardagen här på jobbet.     

En mer personlig reflektion är att det är SÅÅ skönt att det numera är ljust när man åker hem på eftermiddagen! Jag ser också fram emot nästa vecka då flera spännande saker händer, vi ska bl.a. på ett seminarium på Chalmers om lättviktsmaterial och – konstruktion.

// Isabelle

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.