Resdagbok: onsdagen den 29:e februari

Resdagbok: onsdagen den 29:e februari

Som Isabelle skrev i förra meddelandet spenderade vi onsdag-fredag i Kiruna trakten. Under onsdagen gjorde vi ett iskallt studiebesök på ICE Hotell i Jukkasjärvi och ett lite varmare på Esrange Space Center.

Dagen började tidigt med frukost på LKAB:s företagshotell som vi hade förmånen att bo på under hela vår vistelse i Kiruna. Tack LKAB. Första frukosten delades med LKAB:s VD! Eller ja nästan iaf, han dinerade på bordet bredvid. Simon blev rejält ”starstruck” och frågan är om han hämtat sig ännu 😉  

Efter en stadig frukost begav vi oss iväg mot Jukkasjärvi för att ta en kik på det berömda ishotellet. Som syns på bilden bredvid hade vi kanon väder och blå himmel vilket gjorde att hotellet visade sig från sin bästa sida. Men tyvärr så medförde det även en viss kyla… Som rutinerad ”sydbo” var man givetvis klädd utan långkalsonger och med Converse på fötterna vilket inte gjorde upplevelsen direkt angenäm med avseende på temperatur. Men men, väl inne i hotellet gick vi på guidad tur och fick möjlighet att se iskyrkan, isbaren och ta en titta in i alla rum. Häftig upplevelse och ett besök som jag rekommenderar alla som har vägarna förbi att genomföra.

I år bestod hotellet av ca 50 rum, alla med is-säng väl vadderade med renfällar. Det fanns två olika typer av rum, ett standardrum där inredningen egentligen bara bestod av en säng och ett par is-fåtöljer.  Den andra typen var delux rummen som var och ett var unikt med olika konstverk och utformning. Nedan följer ett axplock av några av alla de konstverk som var till beskådning.

 

 

 

 

Efter lunchbuffé i hotellets restaurang fortsatte resan mot Esrange. Mitt i ingenstans kom vi plötsligt fram till ett avspärrat område med en rejäl säkerhetsport att forcera. Dessutom försvarad med luftvärn… 😉  

Lyckligtvis blev vi insläppta och efter en kortare presentation av verksamheten som bedrivs på området blev vi runtlotsade av en mycket duktig guide. Esrange skickar två olika typer av farkoster ut i rymden, sondraketer och jättelika ballonger.

Vi besökte såväl uppskjutnings-ramperna för raketerna som den stora planen där ballongerna sänds upp. Tyvärr var ingen uppskjutning planerad när vi var på plats, men vi fick se modeller i full skala av raketerna. En häftig syn och med

tanke på att raketerna laddas med ca 300 kg krut vid uppskjutningen var det kanske tur att de inte ”sköt skarpt” när vi var där.

 

 

På vägen tillbaka fick jag något bekräftat, det finns rådjur i Norrlands djupaste skogar=) Trodde knappt det var sant och att det var en konstig ren som stod och kollade på oss, men icke.

Trevlig helg!

/V

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.