Resdagbok: torsdagen den 1:a mars

Resdagbok: torsdagen den 1:a mars

Onsdag-fredag under vår ”Norrlandsturné” var vi i Kirunatrakten, hela torsdagen vigdes åt aktiviteter hos/med LKAB.

Direkt efter frukost och stretching bar det av till LKAB:s huvudkontor. Stretchingen var mest befogad av mag- och käkmuskler då jag och Ida kvällen innan besökte Folkets Hus i Kiruna för att se ”The Fika Tour” med Al Pitcher – ett sista-minuten kulturellt inslag i resan för vår del. Som sagt, det bar av till LKAB:s huvudkontor efter frukost. Efter sedvanlig presentation och parkering av bil så var det dags för ombyte då vi skulle se betydligt mer av gruvan än vad som vanligtvis är öppet för besöksgrupper – stövlar, rock och hjälm på!

Tillsammans med vår guide åkte vi sedan minibuss ner i gruvan. Första stopp blev ”visningsgruvan” eller InfoMine som den också kallas. Där fanns en filmsal där vi fick information om företaget, man hade också byggt upp diverse modeller och utställningar som visade allt ifrån företagets historia till vad deras produkter används till. Därefter åkte vi vidare med minibussen till olika djup i gruvan och tittade på diverse olika intressanta saker; en maskinverkstad där vi hittade några rejäla maskiner för att borra och köra ut malm, systemet med järnvägen som fraktar malmen, hur malmen krossas i gigantiska krossar osv. Om jag inte minns fel var vi som längst ner på 1078 m djup i gruvan, men jag har bildbevis på 1045 m i alla fall. =) När vi sedan väl kom ovan jord igen var det stålande solsken och det tog ett tag för ögonen att vänja sig vid det istället för mörkret i gruvan. Uppe på toppen av berget var det fin utsikt över Kiruna som vi njöt av en stund.

 

 

Efter studiebesöket fanns det på eftermiddagen tid för lite vila och shopping. Kl 18.00 var det dags för nästa aktivitet – middag med LKAB:s traineer som arbetar i Kiruna (det finns en grupp som är i Malmberget också). Vi hade redan träffats en kortare stund vid frukosten samma dag men nu fanns tid för att lära känna varandra lite mer och berätta om våra traineeprogram. När vi mätta och belåtna efter middagen avrundade med lite kaffe och choklad trodde vi nog alla att dagens äventyr var över – men inte! Just som vi satt där kom en vänlig servitör in och sa att vi från söderöver ”nog borde gå ut och titta” för att det var ett väldigt vackert norrsken på himlen. Sagt och gjort, vi skyndade oss ut och fick se ett vackert norrsken täcka himlen. Det var väldigt kul att få se detta! För att inte ljuset från staden skulle störa upplevelsen begav vi oss en bit utanför stan. Lagom tills vi var framme hade dock norrskenet försvunnit och där vi stod blåste det svinkallt. Men skam den som ger sig, vi stod kvar i kylan ett tag och kunde efter en stund se en viss antydan till norrsken igen. När vi senare på kvällen (efter att ha puttat loss bilarna som fastnade i snön vid utsiktsplatsen =)) gick till sängs sov vi nog alla gott efter en händelserik dag! =)

 // Isabelle      

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.