Resdagbok: tisdagen den 28:e februari

Resdagbok: tisdagen den 28:e februari

Efter en god natts sömn på hotellet i Luleå var det dags för ett studiebesök jag sett fram emot länge, en heldag på SSAB. Eftersom jag har läst materialvetenskap som inriktning under min utbildning var det häftigt att se hur man skapar stål från små malm-pellets till gigantiska stycken med exakta, förbestämda, egenskaper.

Vi fick följa vår trevliga och, alla fördommar till trots, pratsamma norrländska guide genom hela processen – från kokstillverkning till masugn. I Luleå har SSAB en masugn. Vi hade turen att få se när de borrar upp ett nytt hål för att  tappa ur smältan, ett riktigt skådespel! En annan spännande station var “kryddningen” (bara namnet), där man tillsätter olika legeringsämnen för att ge stålet de önskade egenskaperna. Precis som man kryddar maten för att få rätt smak, men något mer raffinerat och i mycket större skala. Jag blev också imponerad av deras logistiklösningar med tåg och band som på ett smart sätt fraktade stålet genom fabriken.

Efter besöket på SSAB var det dags att klämma ihop sig i bilen och fara mot Kiruna. Vädret var på vår sida och vi kunde njuta av det norrländska naturen utanför rutan hela vägen.

Väl framme blev vi inackorderade på LKABs bolagshotell och jag fick ett rum som var större än min lägenhet hemma i Vänersborg – mycket nöjd! Efter att “gjort stan” blev vi tipsade om en trevlig thai-resturang där vi åt middag.

Om ni någon gång är i Kiruna och vaknar runt halv två snåret på natten av att marken skakar, så känn ingen oro. Det är bara LKAB som drar in lite mer pengar i stadskassan…

/ Ida

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.