Svets och fjärilsfångning

Svets och fjärilsfångning

Hallå där!

Efter en intensiv vecka med många intressanta studiebesök i Finspång, Linköping och Kongsberg så är vi åter på plats i Trollhättan (se tidigare inlägg). Vi har börjat på sista praktikperioden i Trollhättan. Jag ska göra min praktik i den nya svetsverkstaden där man svetsar ihop komponenter till bland annat XWB (motorn till Airbus A350XWB) och GP7000 (motorn till Airbus A380). Min framtida arbetsplats är i materiallabbet, så detta är ett aktuellt område för mig, då jag förmodlingen kommer springa här med diverse prover framöver.

Svetsverkstaden är också aktuell då jag ska jobba med “Linear Friction Welding” på min utlandspraktik. För mig bär det av till GKN Aerospace i Filton, strax utanför Bristol på västkusten, vilken är den näst största Aerospace anläggningen inom GKN (Trollhättan är större!). Vi var där på studiebesök i höstas, så det ska bli riktigt skoj att åka tillbaka.

En rolig nyhet är jag har blivit uttagen till det svenskadamlandslaget i Lacrosse och ska åka till Kanada i sommar för att representera Sverige i VM! Kommer bli hur kul som helst! För motståndet i gruppspelet står Japan, Hongkong, Österrike och Haudenosaunee (nordamerikansk indianstam). Kolla in artikeln i den lokala tidningen “7 dagar” på:

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_t.aspx?gKey=h1rrdtgk

För er som inte vet vad Lacrosse är, så brukar jag beskriva det som en blanding mellan amerikansk fotboll och fjärilsfångning;) Sporten har sitt ursprung från indianerna i nordamerika. På den tiden så kunde ett lag bestå av mellan 100-1000 spelare, planen kunde vara 500m-3km lång och kunde pågå i upp till 3 dagar(!).

bigstock-Lacrosse-girls-defense-19607477-1
Damlacrosse. Bild hämtad från http://www.expertmedicalcare.com/womens-lacrosse-injuries-rule-differences-and-updates.

Idag spelas sporten på en fotbollsliknandeplan, med 11 spelar i vardera lag på plan (inkl målvakt). En dammatch är 2x30min, och en herrmatch är 4x20min. Spelarna ska sedan genom att passa en boll mellan sig, göra mål. Flest mål vinner. Enkelt, eller?! I damlacrosse får man inte tacklas (vilket man får i herrlacrosse), men man får slå på varandras klubbor för att slå bollen hur “håven”. Detta för att ta tillbaka bollen och hindra motståndaren från att göra bra passningar eller skjuta.

imagesCAN5T29Z
Herrlacrosse. Bild hämtad från http://listofsports.com/lacrosse

Sporten är ganska liten i Sverige, men är på frammarch. Aktiva damer finns i Stockholm, Göteborg, Luleå och Karlstad. Aktiva herrar finns i Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping, Kalmar, Luleå, Karlstad, Uppsala och Sundsvall. Sedan herrlandslaget vann EM brons i somras, så har herrlacrosse fått ett stort uppsving med 3 nystartade lag det senaste halvåret.

Kolla gärna in hur det går för oss i sommar på VM:s hemsida: www.2013worldlacrosse.com

Trevlig helg på er!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.