Svarvning, fräsning och en hel del svetsning

Svarvning, fräsning och en hel del svetsning

Nu har vi hunnit med dryga en och en halv vecka här på GKN men det känns som betydligt längre tid. Hjärnan fullkomligt pumpas med information varje dag och när jag tar mig hem om eftermiddagarna skulle jag lätt kunna förväxlas med ett komadjur med tuggummi under fötterna. Men jisses vad mycket vi lär oss!

De tre sista arbetsdagarna i förra veckan tillbringade vi traineer hos Aerogymnasiet i verkstaden. Där fick vi hänga med gymnasieeleverna som under sitt yrkesinriktade program spenderar en hel del tid på GKN. De har ett projekt där de bygger en träningsmaskin och vi händiga (?) traineer skulle få tillverka delar till en sådan. Vi fick prova på både svarvning och fräsning med varierande framgång. De rara eleverna instruerade även hur CNC-maskiner (Computer Numerical Control) fungerar. Flera av oss hade aldrig sett någon av dessa mackapärer tidigare så det var lite av en utmaning.

Under både denna och nästa vecka är vårt lilla gäng splittrat och vi är utplacerade i olika verkstäder på praktik. Själv har jag hamnat på fabrikation och får bland annat lära mig ruskigt mycket om svetsning. Det är himla spännande! Jag har provat på TIG-svetsning och lärt mig hur olika komponenter tillverkas, framför allt den sista komponenten i motorn som kallas TRS (Turbine Rear Structure) och som bland annat hjälper till att hålla fast motorn i vingen. Jag har även kikat in på röntgen där svetsfogarna kontrolleras för sprickor och annat bös. Det krävs verkligen ett tränat öga för att kunna upptäcka några avvikelser vilket det fort blev uppenbart att jag icke besitter. Men lika glad för det är jag som fick försöka mig på det!

Bilden nedan illustrerar hur förtjusta vi är i våra arbetskläder och stål-/trollhätteskor.
IMG_0006_2

En skeptisk Marin undrar vad han hamnat i för sällskap.

Härmed är mitt första inlägg skrivet (heja mig!) och fler lär det bli inom en snar framtid.
Väl mött!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.