Praktik i spolverkstaden

Praktik i spolverkstaden

Hej kära bloggläsare!

Härmed levererar jag mitt första blogginlägg någonsin, så förvänta er inga stordåd till en början. Nog om det, nu ska berätta lite kort om min pågående verkstadspraktik i den så kallade ”spolverkstaden”. Många av er undrar säkert vad en spole är. GKN Aerospace i Trollhättan tillverkar spolar till låg- och högtryckskompressorer för flygande men även landbaserade jetmotorer. På dessa spolar monteras senare kompressorblad som tillsammans med hela spolen roterar med extrema rotationshastigheter för att bygga upp ett högt lufttryck i motorn. I delen av verkstaden som tillverkar dessa detaljer har jag alltså nu varit.

Jag har bland annat hängt med maskinoperatörer som svarvar i CNC-maskiner, där jag har fått se hur detaljerna går från ett råmaterial (gjuten ”klump”) till en färdigsvarvad spole. När spolarna är färdigsvarvade, färdigfrästa, färdigborrade och ytbehandlade måste de genomgå en kontrollstation där mått och annat kontrolleras innan den är klar för leverans. Där lärde jag mig under ett par dagar att behärska en rad olika mätinstrument med sanslös noggrannhet. Visst låter det väldigt avancerat att kunna mäta dimensioner ner på hundradelar av en ynka millimeter!? Det är viktiga hundradelar när det gäller roterande produkter. En annan del av avdelningen jag har besökt är ultraljudsrummet. Det har inget med några bebisar i magar att göra som ni kanske tror, utan istället en kontroll av materialets struktur. Nu börjar jag bli peppad inför den första aktivitetsveckan som är nästa vecka där vi ska lämna GKN för att hitta på aktiviteter utanför företaget!

Sådär, om ni orkat läsa ända hit ser jag det ändå som ett lyckat premiärinlägg för mig i bloggvärlden. Vi hörs snart igen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.