På upptäcktsfärd med bil

På upptäcktsfärd med bil

Vi har nu avslutat vår första så kallade aktivitetsvecka fylld med studiebesök, grupputveckling och planerande för det knappa året vi har framför oss. I tisdags beslöt vi oss för att ge oss ut i Trollhättan och insupa lite trolsk historia. Därför begav vi oss till Saab Bilmuseum. Det råkar även vara så att vi samtidigt grävde i GKN Aerospace Sweden-historia då Saab en gång i tiden (1937-1939 närmare bestämt) ägde aktier i företaget som då hette Nohab Flygmotorfabriker.

Museet visade sig bjuda på allt från turbomotorer, som Marin kunde lära oss andra en hel del om, till innovativa prototyper. En imponerande sådan var en experimentbil från -85 med solcellspaneler i taket som driver kupéventilationen och håller bilen sval när den står parkerad i solen. Inte så dumt en stekhet sommardag!

Den absoluta favoriten var i mina ögon den allra första prototypen Saab tog fram, Ursaaben. Wow, vilken kärra! Men det är inte bara den ursnygga aerodynamiska utformningen som gör att den tar hem min förstaplats, det faktum att man satte in en startmotor till flygplan i den ger ju såklart pluspoäng. 1945 fattades beslutet att Saab, som då enbart tillverkade flygplan, skulle ge sig in i bilbranschen. 1946 stod sedan prototypen klar och produktionen startade 1947 – snabba pix med andra ord!

20131001_133523 - Kopia

Imponerande hantverk!

Jag bjuder även på en bild från förra fredagens photo shoot och en skickligt poserande Erik. Trevlig helg!

20130927_100908 - Kopia

Top model nästa?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.