En inblick i både Produktion X och flygplansproduktion av lego

En inblick i både Produktion X och flygplansproduktion av lego

Det är dags för mig, Malin, att göra min debut här på bloggen. Mina kollegor har skrivit om allt ifrån bilbanekörning till svetsning och mätning, vilket är ett tecken på vad roligt vi har som traineer på GKN samtidigt som vi får lära oss otroligt mycket. Jag tänkte i mitt första inlägg skriva om min verkstadspraktik samt om Lean då jag fick chansen att deltaga på en VSM (Value Stream Mapping) under min verkstadspraktik.

Jag gjorde min verkstadspraktik i Produktion X där det produceras alltifrån rymdmunstycken med en ledtid på ca ett år och med en varaktighet på ca 10 min med en “väldigt” låg årsvolym till mindre flygmotordetaljer med en hög årsvolym. I Produktion X finns även GKN:s multitaskcell som är en ”enorm” automatiserad utrustningen med minimalt manuellt arbete. Här produceras mestadels brännkammarhus samt ytterringar och innerringar till olika av GKN:s affärsprogram. I Produktion X fick jag chansen att följa operatörerna i produktion vilket var väldigt nyttigt för mig då svarvning, fräsning, gradning och svetsning var helt främmande för mig. Samtidigt fick jag följa linjecheferna i produktion och se logistikernas arbete vilket gav mig en förståelse för hur det kan vara att arbeta som tjänsteman i produktion. En blandad kompott helt enkelt som gav mig en, tycker jag, bra bild av produktion!

Förra veckan fick jag även vara med och närvara vid en VSM vilket var mycket givande och intressant då Lean ligger mig varmt om hjärtat. Kort sagt kan man säga att syftet med Lean är att eliminera alla faktorer i en produktionsprocess som inte är värdeskapande för slutkund. I arbetet med Lean på GKN används VSM som ett verktyg som består av en tre dagar workshop för ett värdeflöde. Dag ett fastställs målen med VSM:en och nuläget kartläggs, dag två spelas Leanspelet och dag tre bestäms det framtida läget med aktiviteter som ska främja det framtida effektiviseringsarbetet i värdeflödet. Den roligaste och mest givande dagen under dessa dagar var för mig dag två när vi spelade Leanspelet då vi med hjälp av lego skulle vara ett företag som producerade flygplan med fokus på att eliminera icke värdeskapande processer .

Detta var ett av flygplanen vi producerade i vårt företag 🙂Se vad vårt företag lyckades åstadkomma:)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.