Konsten att mäta rätt

Konsten att mäta rätt

Så hade jag ett kompendium som hette när jag gick på gymnasiet. I detta häfte var det utförligt beskrivet hur man bär sig åt när man ska laborera. Se till att tidtagaren fungerar, att utrustningen står stadigt, att utförandet dokumenteras, men framför allt, att man måste vara noggrann i sina mätningar. Oh, you have no idea.

Ett par dagar under min pågående verkstadspraktik har jag spenderat på Mätcenter. Vad gör man då på mätcenter? Jo, man mäter. Egentligen är det faktiskt inte svårare än så. Svårigheten ligger snarare, precis som i mitt gymnasiekompendium, i noggrannheten. I praktiken blir det dock en liten skillnad mellan mina gymnasielabbar och GKN.

I talspråk använder man sig oftast av centimeter när man pratar om längder, om man exempelvis ska köpa en gardin eller få åka Balder. För att mäta centimeter räcker det med en tumstock. Lite mindre är en millimeter. För att få en bra noggrannhet bytes tumstocken med fördel ut mot ett skjutmått. Diskuterar man tiondelar av en millimeter går det, med en stadig hand, att överleva med ett elektroniskt skjutmått. Men när vi pratar hundradelar, eller varför inte tusendelar, då är det dags att bege sig till mig på Mätcenter.

Kraven på delarna (fackspråk: detaljerna) rör sig i spannet om plus/minus en hundradels millitmeter ner till en tusendels millimeter. I extrema fall innebär det att en detalj med nominell diameter på, säg, 1 meter måste vara inom spannet 0,999999-1,000001 meter. Försök mäta det med måttband.

På mätcenter används en coordinate measuring machine, eller CMM. En detalj placeras mitt i maskinen. Genom hjälp från en mjukvara programmerad specifikt för aktuell detalj, markerar operatören vissa punkter på detaljen, så som högsta kanten och ett antal borrhål, till exempel. Genom att göra detta vet maskinen var detaljen befinner sig, och kan då på egen hand utföra mätningen. Det är nu själva mätningen börjar. Den lilla tunna mätnålen riktigt smeker längs med alla ytor på detaljen, på ett underbart vackert sätt. Det hela måste nog upplevas själv för att kunna förstås.

När mätningen är färdig, 0,5-8 timmar senare, är färdig har man fått samtliga mått, ner till tusendelar, rätt in i burken. Smidigt!

CMM 
Bild på en typisk CMM. Här på GKN har vi både
mindre och väldigt mycket större maskiner.

 

Mätnål
Närbild på mätnålen. Det finns flera olika
former på nålar för att komma åt alla utrymmen.

PS: Det slog mig just att den som har plats och råd att ha en CMM hemma skulle kunna se sina barn växa i realtid. Bara att låta tusendelarna ticka på. Fast trots denna enorma möjlighet hamnar nog ändå inte en CMM överst på önskelistan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.