Mot jul i raketfart

Mot jul i raketfart

Nu lackar det mot jul och sista veckan på denna spännande praktikperiod börjar närma sig slutet. Inför julen är det mycket som ska fixas och ordnas, när julstressen blir för påtaglig kan det vara skönt att låta tankarna flyga fritt. Då tänker jag på rymden, och stressen släpper en aning samtidigt som jag får lite arbete gjort. Denna praktikperiod har jag nämligen varit på avdelningen Space propulsion, vilka arbetar mot rymdindustrin med raketmotorer, somliga kallar det för ”rocket science”, jag kallar det arbete!

untitled

 På GKN i Trollhättan ansvarar vi för tre otroligt viktiga raketmotorkomponenter. Dessa är turbopumparna vars uppgift är att tillförse raketmotorn med bränsle samt dysan som kontrollerar gasflödet. Utöver dessa komponenter tillverkar GKN även brännkammaren till raketmotorn Viking. Förutom dessa komponenter består en raketmotor av en hel del ventiler, givare, regulatorer, sensorer och en massa rör.

En turbopump består av två moduler, en turbin med tillhörande turbinhus och en pump med tillhörande pumphus. Gasen som pumparna avser driver en turbin som i sin tur driver själva pumpen. På så sätt skapar man riktigt effektiv bränsletillförsel. Det sitter två turbopumpar på en raketmotor en för flytande syre och en för flytande hydrogen.

Turbopump

Till skillnad från en turbin på flygmotorsidan är att dessa turbiner är kalla. Detta kräver helt ny kunskap och erfarenheter hur material och komponent beter sig under extrema förhållanden fast i detta fall extrema och kalla förhållanden.

Den andra komponenten vi utvecklar och tillverkar är dysan. Dysan är utformad på ett sätt så att gaserna uppnår överljudshastighet mellan förbränningskammaren och dysan. Detta ger upphov till en rad fysikaliska effekter som ökar utströmningen och kraften ytterligare. Våra raketmotorer används främst i Ariane programmet vilket tillhör det europeiska rymdprogrammet ESA, European Space Agency.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.