Andra halvlek har börjat!

Andra halvlek har börjat!

Vilken är det häftigaste branschen att jobba i? Inget svårt val, flyg- och rymdindustrin förstås. Men på andra plats då? Robot-branschen är ju en väldigt stark kandidat. Därför begav vi oss till ABB!

På ABB Robotics fick vi oss ett varmt välkomnande av platschef Dennis. Över en kopp svart diskuterades det vitt om våra respektive arbetsgivares historia, våra egna bakgrunder och val i livet, men framför allt om olika typer av ledarskap som praktiserades på våra arbetsplatser. När det inte längre fanns utrymme i tidsplanen för intressanta åsikter tog Dennis med oss ut i verkstaden för att visa monteringen av de orange robotarmarna vi sett så många gånger i våra egna verkstäder i Trollhättan.

Efter att ha promenerat till andra sidan gatan gjorde vi även ett besök hos ABB Machines. För den som inte visste (bland annat jag) så tillverkar Machines-divisionen enorma motorer och generatorer (det är typ samma sak, fast baklänges) på en himla massa kilowatt. Få men stora produkter leder förstås till en enorm skillnad i produktionssystem, vilket gjorde detta besök väldigt annorlunda från det tidigare.

ABB Den obligatoriska pose-bilden jag alltid tycker är
lika fånig.

Marin, som delvis är uppfödd i trakten, tog oss till ett av stans bästa lunchhak, varefter vi tutade vidare till Bombardier. Även om GKN gör flera komponenter till Bombardiers nya C-serie (i dagarna aktuellt i media med Malmö Aviation som första kund), så har inte Västerås-siten med flygplan att göra, utan tåg. Produktionschef Daniel tog emot oss med en företagspresentation som följdes av en promenad i monteringshallarna (det verkar onekligen finnas någon typ av ISO-standard för studiebesök). Även om Bombardiers produkter var specifika och svåra att relatera till, så blev jag som industriell ekonom särskilt imponerad av deras produktionsflöde. Trots relativt låg volym och delvis skräddarsydda produkter så har de lyckats väl med införandet av ett taktat flöde om takter på tre eller sex timmar. Verkligen något att ta med sig hem till GKN!

Bombardier…och en till. Nästa gång kommer jag vägra,
jag lovar.

Efter detta textblock lämnar jag över till Anna och sista dagen på resan. Nå, vad har Arlanda att bjuda på?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.