Kärlek till kärror på Arlanda flygplats

Kärlek till kärror på Arlanda flygplats

På fredagen vecka 2 vaknade vi upp precis vid Arlanda flygplats på ett något udda ställe. Jag tror jag talar för i alla fall både mig och Malin när jag säger att vi hade haft vår bästa natts sömn den veckan. Och det verkar ju logiskt för vi sov faktiskt i ett flygplan! Malin och Marin överraskade nämligen oss andra med boende på Jumbo Stay där logi erbjuds i en gammal 747:a. Svit i cockpiten (se bild nedan), rum i utrymmena för landningsställen och terrass på vingen – riktigt fint för att vara hostel må jag säga!

21581

Vi begav oss snart iväg efter en eskorterande bil mot grindarna in till flygplatsen. Efter en rejäl genomsökning av bilen och genomgång av säkerhetskontroll med bagage och allt (adjö till Marins ”jättesax”) kunde vi bli guidade in på plattan. När vi rundat några plan kom vi fram till hangaren där Priority Base Maintenance huserar. Ulf Jansson, Base and Line Manager, var den som guidat oss dit och han berättade sedan om verksamheten samt hur underhållsarbetet går till.

Det lilla företaget med 25 anställda flyg-entusiaster jobbar med underhåll på framför allt Douglas-plan med kapacitet att serva en kärra i taget. Man utför daily och weekly checks (krav från flygbolagen) liksom A-, B- och C-checkar (krav från flygplanstillverkare). Vi fick en rundtur i hangaren och kollade då närmare på en Boeing 717 och dess motorer av typ Rolls-Royce BR715. Utanför hangaren stod en riktigt lyxig DC-8 som var till försäljning och nyligen kommit tillbaka från Zimbabwe där president Mugabe kollat in planet. Vi hade turen att få gå in och titta i det, och visst var det fancy pantsy med stort kök och toalettsits i läder. Det mest spännande med planet var dock (enligt mig) att kika runt i cockpiten. sthlm04

 Glada andrepiloten Anna!
Gruppbild utelämnas då Erik verkar ha utvecklat allergi mot sådana.

Efter fyra otroligt händelserika, inspirerande och lärorika dagar var det vid lunchtid dags för oss att bege oss tillbaka mot Trollis. Här slutar berättelsen om våra studiebesök denna gång, men uppföljaren kommer vecka nio. Innan dess väntar härligt häng hemma på GKN Aerospace. Hejs!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.