Vad är Design?

Vad är Design?

Just nu är vi traineer mitt uppe i vår tredje praktikperiod. Jag är runt på de tre avdelningar som arbetar inom Design, vilket är som namnet antyder – design av produkter. Alltså hur en produkt kommer att se ut och hur geometrin definieras. I vardagligt tal kan man tycka att design är någon oförståelig utformning av en stol (eller liknande) som en designer skissat upp efter inspiration från väder och vind. Design inom flygmotorer är inte riktigt samma sak. Här är istället prestanda och tillförlitlighet i fokus, framför det estetiska. Ingen vill köpa en oduglig motor utan tillräcklig dragkraft, bara för att den var så himla SNYGG.  Det finns massor av krav på en flygmotorkomponent som påverkar hur designen ska vara – aerodynamik, livslängd, tillverkning, material, processer – men i slutändan handlar det egentligen om en sak, precis som i övriga industrier – att tjäna pengar. Alltså hur man uppfyller alla krav som ska uppfyllas, till lägst möjliga kostnad.

På Design arbetar många konstruktörer som använder 3D-modellering (CAD, Computer-Aided-Design). I stort sett alla produkter idag skapas först i en virtuell 3D-miljö innan de tillverkas – allt från knappen på din fjärrkontroll, till den största jumbojeten.

7212

Litet som stort, simpelt som högteknologiskt – de flesta saker har börjat sitt liv i CAD, även superjumbon Airbus A380.

Idag satt jag och gjorde optimering av tillverkning för några komponenter, just i CAD. I morgon ska jag jobba med Robust design. Det är lite vad det låter som – att skapa någonting som är robust – okänsligt för yttre omständigheter och variationer. Det är till exempel mycket viktigt i tillverkningen av de flesta produkter, så att inte allt blir skräp bara för att en liten liten oegentlighet skett tidigare i processen.

Men, alla världens robusthetsproblem får lösas i morgon, nu håller jag kväll.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.