Gott&Blandat: civilt, militärt och rymd

Gott&Blandat: civilt, militärt och rymd

TACK alla härliga och intresserade studenter som kom förbi och pratade med oss under CHARM-dagarna på Chalmers! Jag var själv där igår med Henrik, en av förra årets traineer, samt vår trainee-mamma Kristina, och vi är otroligt glada över hur många som var nyfikna och ställde frågor. En hel del funderingar kom upp kring vad vi traineer pysslar med. På detta sätt glider jag smidig som en räka över till dagens ämne: rapportering av dagsläget.

bigCASUOM3X

Hittade denna bild från Charm-dag 1 på Chalmers Film- & Fotokommittées hemsida.
Så engagerade Martin och Magnus är i samtalen!

För närvarande är vi traineer mitt inne i vår tredje praktikperiod, och Marin och Oscar har redan delat med sig om vad de sysslar med i tidigare blogginlägg. Själv hänger jag med konstruktionsledare hela dagarna för att bättra på förståelsen för hur man jobbar i olika projekt, hur strukturen ser ut och hur man leder de olika teamen. Detta varierar mycket beroende på projektets karaktär.

De första två veckorna efter att vi kommit tillbaka från vår road trip österut spenderade jag i Trent XWB-projektet där man tillverkar komponenter av typ Intermediate Compressor Case (ICC). Detta är en lastbärande struktur som sitter mellan mellantrycks- och högtrycks-kompressorn i nämnd Rolls-Royce-motor. Här har man precis kommit in i serieproduktion, det jobbas under tighta deadlines och är febril aktivitet från morgon till kväll. Om man jämför detta projekt med det jag gått med i de senaste två veckorna är det stora skillnader. Nuvarande projektet är på den militära sidan med RM12-motorn (JAS 39 Gripen) som utgångspunkt. Det är ett utvecklingsprojekt som bland annat syftar till att vidareutveckla beräkningsverktyg och metoder. Här är tidsplanen inte lika pressad, målen att uppnå ligger längre fram i tiden och de formas också något efter hur projektet rör sig framåt.

ICC1

En ICC när den är som vackrast.

Nästa vecka ska jag ge mig in på rymd-sidan och kolla in munstycken. Häftigt! Det ska bli intressant att se hur detta projekt skiljer sig från de två föregående. Men innan min rymdresa börjar ska vi i trainee-gänget hinna med en resa till Linköping. Ett spännande studiebesök på ett GKN-företag samt arbetsmarknadsdagen LARM väntar måndag respektive tisdag nästa vecka. Så se till att komma och tjenixa, alla LARM-besökare!
Over and out.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.