Konsten att skriva ett personligt brev

Konsten att skriva ett personligt brev

Med tanke på att halva ansökningsperioden till traineeprogrammet nu har gått, tänkte jag att det var läge att pausa Englandsresumén med ett inlägg innehållandes ansökningstips.

Det är nu exakt ett år sedan, ändå minns jag det som igår. Efter att ha spenderat åtta timmar med mitt examensarbete kom jag hem till allt annat än avslappning och fritid, nämligen jobbsökande. Och det värsta med jobbsökande är, som alla vet, det personliga brevet.

Jag tänkte därför belöna er flitiga bloggläsare med ett par tips. Jag tror och hoppas att ni redan har hyfsad koll på hur man skriver ett schysst brev. Men jag ska dela med mig av ett par knep jag själv hade i bakhuvudet när jag för ett år sedan skrev mitt egna personliga brev:
–          Börja med en intresseväckande inledning. Det är svårt att bli ihågkommen om man, som 500 andra brev, börjar med ”Hej, jag heter…”
          Om du någon gång haft kontakt med någon på företaget, nämn denne tidigt. Det gör att läsaren (som förhoppningsvis känner personen du refererar till) indirekt får en relation till dig.
          Upprepa inte CV:n. Om du skrivit i din CV att du läst maskinteknik behöver du inte slösa en dyrbar rad på att berätta detta igen (som ni vet, ingen vill läsa mer än en A4). Koppla i så fall ihop det med någon ny information, som ”Maskinteknik-mastern innehöll även kurser i…” eller ”under tiden jag läste maskinteknik spelade jag fotboll”
          Även om det självklart är viktigt att sälja in själv till företaget, så ska man inte glömma att åt andra hållet förklara varför företaget är intressant för en själv. Det ligger i allas intresse att både arbetsgivare och tagare är nöjda.
          Talk is cheap. Ett påstående om att man är noggrann eller jobbar hårt betyder ingenting om man inte kan ge exempel på en situation när man faktiskt var noggrann eller jobbade hårt.
–          Runda av brevet genom att knyta ihop säcken. Sammanfatta brevets viktigaste poäng(er) och försök avsluta med något som gör intryck, med resultat att du blir ihågkommen.

Efter att ha givit er dessa ord är jag rädd att det inte finns mycket mer jag kan göra för er, förutom att önska er lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.